Hlavní obsah

Jurkovičova rozhledna v Rožnově zahájila druhou sezónu

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm se v polovině dubna po zimní přestávce znovu otevřela návštěvníkům. Stavba podle desítky let starých návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče byla dokončena loni. V první sezóně ji navštívilo více než 18 tisíc návštěvníků.

Foto: Pro Novinky Jan Kramoliš

Výrazná rozhledna zpestřuje krajinu na Karlově kopci na Vsetínsku.

Článek

Věž Jurkovičovy rozhledny je vysoká přes 31 metrů a vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Rozhledna byla dostavěná v zimě roku 2011. V následujícím roce pak byla poprvé otevřena turistům. Původní výhled z rozhledny rušily vzrostlé stromy, které byly i přes námitky ekologů nakonec pokáceny.

Foto: Archiv Jurkovičovy rozhledny

Lesní Jurkovičova rozhledna záhajila letos teprve druhou sezónu.

Rozhlednu na Karlově kopci na Vsetínsku mohou turisté až do poloviny října navštěvovat denně od 9:00 do 17:00, v červenci a srpnu v čase od 10:00 do 18:00. Objekt bude nově přístupný také z areálu Valašské dědiny Valašského muzea v přírodě. "Návštěvníci díky tomu mohou z rozhledny zamířit do muzea a vstupenky si zakoupit až na místě, nebo po prohlídce Valašské dědiny vystoupat k rozhledně," uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Zajímavost

Kovářské, klempířské i tesařské práce byly při stavbě Jurkovičovy rozhledny prováděny ručně za použití starých, dnes už téměř zapomenutých, pracovních postupů.

Slovenský architekt Dušan Jurkovič vytvořil návrh výhlídkové věže už na konci 19. století. Původně měla stát na kopci Brňov, taktéž na Vsetínsku.

Jurkovičova rozhledna také rozšířila sortiment upomínkových předmětů. Turisté, kteří sbírají speciální známky, štítky na hole či pohlednice, si od letoška budou moci vybrat z více motivů. Nově dostanou také možnost vypůjčení dalekohledu.

Reklama

Výběr článků

Načítám