Hlavní obsah

V Jeseníkách probíhá vojenský závod. Zazní střelba a budou létat granáty

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vojáci společně se svými kolegy ze sousedních zemí od pondělka bojují o přežití v extrémně obtížném závodě Winter Survival v Jeseníkách. Vojenské klání pořádá Univerzita obrany v Brně a generální štáb armády. Na účastníky v něm čeká řada vysoce obtížných disciplín.

Foto: Profimedia.cz

V závodu Winter Survival musejí vojáci přenášet přibližně dvacetikilovou výbavu. Na sněhu se v části trasy pohybují na lyžích.

Článek

Celkem 57 vojáků se v tříčlenných týmech účastní letošní vojenské soutěže Winter Survival, která má simulovat vojenskou hlídku v neznámém terénu. Je proslulá i za hranicemi Česka, a to svojí náročností.

Čeští vojáci společně s těmi rakouskými, německými, polskými a slovenskými jsou na téměř stokilometrové trase závodu od pondělka. Klání odstartovalo slavnostním zapálením ohně a výšlapem účastníků na horu Praděd.

Vojenští závodníci už museli zdolat přesun horským terénem s výbavou vážící zhruba 20 kilogramů, sundávali ze stromu parašutistu a absolvovali nouzový nocleh v lese. To všechno samozřejmě v horských podmínkách. Kromě fyzičky musejí předvést také schopnost odolat jakémukoliv počasí.

Záchrana raněného i přestřelka s nepřítelem

V Jeseníkách, kde se závod koná, napadlo v minulých dnech několik čísel čerstvého sněhu. S ním, zimou, vlhkem, větrem a dalšími nepříjemnostmi se musejí vojáci ve všech čtyřech závodních dnech vyrovnat. A to dokonce v časovém limitu.

Na každou disciplínu mají například pět nebo deset minut, na zvládnutí celého dne mají pak 12 hodin. Při mírném přetažení časového limitu zaplatí vojáci penále, pokud nesplní ani limit 14 hodin, jsou diskvalifikováni. Není výjimkou, že závod všechny týmy nedokončí.

Aktuálně na závodníky čekají přírodní i organizátory nachystané překážky ve skalách, dále budou muset na druhý břeh řeky dostat raněného vojáka na nosítkách. Tyto disciplíny budou doplněny přestřelkou s nepřáteli a hodem granátem. Až do čtvrtka, kdy závod končí, na ně číhá ještě další množství nástrah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám