Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrap Evropy otevřeli v Londýně. Měří 310 metrů

Londýn

V Londýně byl ve čtvrtek slavnostně otevřen nejvyšší mrakodrap v Evropě. Ceremoniálu se zúčastnili syn královny Alžběty II. princ Andrew a katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, jehož země z větší části stavbu budovy financovala. Budova přezdívaná podle svého tvaru The Shard (Střep) se tyčí do výšky 310 metrů a její stavba stála 450 milionů liber (14,3 miliardy korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnský mrakodrap Shard je nejvyšší budovou EvropyVideo: Reuters

 
Článek

Mrakodrap navrhl italský architekt Renzo Piano, který je znám například jako spoluautor pařížského Centre Pompidou. Shard má 72 obývaných pater. V prvních 28 podlažích budou kanceláře, následují patra restaurací, ve 34. až 52. poschodí bude hotel Shangri-La, v dalších 12 patrech nejvýše položené byty v Británii a v patrech 68 až 72 budou vyhlídkové prostory, které budou od února přístupné veřejnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle se stavěl nejvyšší mrakodrap EvropyVideo: Reuters

Projekt inicioval obchodník Irvine Sellar, ale stavba měla namále po finanční krizi v roce 2008. Shard zachránil Katar, který koupil 95 procent podílu a vlastní tak po obchodním domě Harrods v britské metropoli další významnou budovu.

Inauguraci bude dnes večer provázet okázalá show, kdy z mrakodrapu zamíří paprsky laseru na další londýnské mrakodrapy a jiné pamětihodnosti, jako je známý mrakodrap zvaný Gerkhin (Okurka), most Tower Bridge, galerie Tate Modern, obří ruské kolo London Eye nebo katedrála sv. Pavla. Hrát k tomu budou londýnští filharmonici a čestnými hosty bude princ Andrew a katarský premiér Hamad bin Džasím bin Džabr Sání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám