Hlavní obsah

Chodce v nejužší uličce v Česku řídí semafor, její šíře je jen 70 cm

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uličku najdete v Praze na Malé Straně v blízkosti Karlova mostu. Tvoří ji kamenné schody vedoucí z ulice U Lužického semináře na dvůr restaurace u kraje Čertovky na břehu Vltavy. Nahoře i dole jsou z poměrně prozaického důvodu instalovány semafory pro pěší, které disponují všem známým červeným a zeleným panáčkem.

Nejužší uličku v Česku musí řídit semaforVideo: Novinky

 
Článek

Pokusí-li se uličkou projít někdo na červenou, riskuje, že se s případně protijdoucím zasekne uvnitř. Rozměrově skoupý prostor vedoucí asi deset metrů z kopce je tu totiž v nejužším místě široký necelých 70 centimetrů.

Podle Ondřeje Šefců, odborného náměstka Národního památkového ústavu, se pravděpodobně nejedná o uličku v pravém slova smyslu.  Přesnější pojmenování prostoru je soutěska, která ve středověku sloužila jako přístupový koridor právě k vltavskému rameni.

V minulosti se podobných průchodů nacházelo v hlavním městě velké množství a jejich skromný rozměr odpovídal tehdejší civilní architektonické filosofii „čím menší, tím lepší“.

Dnes se jedná pouze o turistickou atrakci, s jejímž průchodem jsou spojená občasná rizika. Podle obsluhy místní restaurace tu v minulém roce uvízla objemnější německá turistka, která se odsud s obtížemi dostávala přes dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám