Hlavní obsah

Mezi pěti finalisty soutěže EDEN je Kralický Sněžník, Baťův kanál i Hanička

Novinky, Lucie Poštolková

Pátý ročník soutěže Evropské komise o excelentní turistickou destinaci EDEN představil finalisty. O první místo se utká Kralický Sněžník, Mikroregion Kahan, destinace Orlické Hory a Podorlicko, Slovácko a Žatecko. Tématem letošního ročníku soutěže je obnova hmotného dědictví. Informovala o tom Alice Dvořáková, koordinátorka soutěže EDEN pro Českou republiku.

Článek

Z rekordního počtu 26 přihlášených zvolila osmičlenná porota pět destinací, které postupují do finále. Letos se mohly do soutěže zapojit všechny destinace, které na svém území obnovily nějakou lokalitu nebo objekt, který slouží jako turistický cíl. Při výběru finalistů vycházeli porotci z přihlášek a propagačních materiálů, které jednotlivé destinace do soutěže zaslaly.

Foto: Josef Hora, Právo

Ze Sněžníku je nádherný výhled do kraje.

Kralický Sněžník, Orlické hory a Podorlicko soutěží se svými produktem vojenského opevnění. Mikroregion Kahan se do soutěže přihlásil s muzeem hornictví, úzkorozchodnou železnicí a její muzejní expozicí. Slovácko zvolilo jako svůj soutěžní produkt Baťův kanál a Žatecko muzejní expozice chmelařství.

Kritéria: služby, partnerství i rozvoj

Porota hodnotila především kvalitu dostupných služeb v lokalitě, partnerství mezi tamějšími subjekty, ale také udržitelnost rozvoje cestovního ruchu, ve smyslu široké nabídky pro všechny a budoucnosti destinace po omezení přílivu peněz z Evropské unie.

„Letošní přihlášky destinací byly velice nabité a bylo těžké z celé šestadvacítky vybrat pouze pětici kandidátů. V některých hodnotících kritériích některé destinace vysoce přesahovaly ostatní, rozhodli jsme se jim proto udělit zvláštní ceny. Jejich nositele vyhlásíme na slavnostním ceremoniálu společně s hlavním vítězem,“ uvedla Alice Dvořáková, koordinátorka soutěže EDEN pro Českou republiku.

V květnu oznámí vítěze

V dubnu bude porota složená se zástupců CzechTourism, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva životního prostředí, Asociace turistických regionů ČR, Národního památkového ústavu, Českého vysokého učení technického a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR hodnotit finálovou pětici přímo v terénu. Vítěz bude slavnostně vyhlášen první květnový týden. Ve stejném termínu budou udělena i zvláštní ocenění pro šest destinací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám