Hlavní obsah

Tajemný hrad Wewelsburg ukrývá muzeum nacistického Německa

Novinky, Lucie Poštolková

Smutnou historii nacistického Německa připomíná muzeum na hradě Wewelsburg. Sídlo si kdysi oblíbil Heinrich Himmler a vybudoval zde svatyni příslušníků jednotek SS. Podle deníku Daily Mail stálo nově vybudované muzeum 203 miliónů korun.

Článek

Muzeum má dvě jména, nelichotivý Naziland se nezdál kritikům, proto se spíše používá formálnější název Sídlo vůdce jednotek SS Heinricha Himmlera.

Hrad Wewelsrburg se nachází nedaleko města Paderborn v severozápadním Německu. Na informační tabuli se dočtete, že se jedná o největší muzeum věnované historii SS a také bolestně varuje, že bychom nikdy neměli dopustit, aby se toto znovu opakovalo.

Himmler byl posedlý okultismem. V suterénu hradu Wewelsburg, kde měli být zpopelněni hrdinové SS, postavil obrovský hákový kříž.

Na jiném místě nechal Himmler pro změnu vystavět kapli s věčným ohněm, chráněnou dvanácti sloupy pro dvanáct "rytířů" SS. Kaple se měla podobat kulatému stolu krále Artuše.

Návštěvníci hradu mohou nyní mimo jiné zhlédnout dobové fotografie, uniformy SS, odznaky a různé propagandistické knihy.

Foto: Profimedia.cz

Někteří kritikové varují, že muzeum se může stát svatyní opravdových krajních neonacistů, kteří by na hrad pořádali poutě. „Nežádoucí návštěvníci, kteří chtějí mít hrad jako poutní místo, budou vyhozeni,“ varoval zástupce ředitele muzea Kirsten John-Strucke.

Přes všechnu kritiku chtějí německé úřady otevřít další expozice o nacistickém režimu. Například muzeum v Berlíně chystá výstavu věnovanou obávanému Gestapu – tajné policii.

Otevírací doba
Úterý až pátek10 - 17 hodin
Sobota, neděle a svátky10 - 18 hodin
Pondělízavřeno
Vstupné: dospělí 3 €, snížené vstupné 1,5 €, rodinné vstupné 6 € ,skupiny nad 10 osob jednotlivé vstupné za 1 €.

Reklama

Související témata:

Související články

Výlet do Pasova a lázní v Dolním Bavorsku

Na začátku devadesátých let minulého století sem směřovali Češi za nákupy, dnes už mají konečně čas vychutnat si krásu dva tisíce let starého bavorského...

Výběr článků

Načítám