Hlavní obsah

S kamerou klikatými uličkami řeckého Rhodosu a lodí na slunečný ostrov Symi

Právo, Miroslav Šára

Kdysi stál na Rhodosu jeden z divů antického světa. Odborníci se liší v názorech, jestli šestatřicetimetrová bronzová socha boha Helia stála u vjezdu do přístavu nebo na vrchu nad městem, nicméně obří plastika je dávno ta tam – ale město Rhodos (stejně jako i zbytek ostrova) tím až tak úplně nezchudl. Těch divů je tu pořád víc než dost.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Rhodos

Článek

Cestu po čtvrtém největším řeckém ostrově ležícím na dohled turecké pevniny a na rozhraní moří Egejského a Středozemního jsme zahájili v hlavním městě. Patří mu severní špice ostrovní říše a z hlediska turistického také řada lákadel a pozoruhodností.

Už jen procházka v blízkosti přístavu Mandraki je pastvou pro oči. Ať již člověk do centra své pozornosti umístí molo a na něm trojici větrných mlýnů z roku 1496, či pohlédne směrem k hradbách historické části města a spatří budovu tržnice Nea Agora a nad ní hrdě se tyčící Palác velmistrů.

U vjezdu do přístavu vítá jelen a laň

Na dohled je rovněž pravoslavný biskupský chrám Evangelismos, v jehož blízkosti stojí u vjezdu do přístavu na vysokých sloupech jelen (Elafos) a laň (Elafina) čili erbovní zvířata Rhodosu. V době naší návštěvy tu byl pomyslným hlídačem pouze jelen, jeho družka byla v opravě u restaurátorů.

To vše je ale jen úvod. Pak člověk jednou z bran – v našem případě branou Elefterias (Svobody) vstoupí za hradby do historického centra a rázem se ocitne v jiném světě. Úzké uličky, paláce z 15. století, ale i památky z doby antické (např. pozůstatky Afroditina chrámy z 3. století před naším letopočtem u náměstí Platia Simis), kostely, Süleymanova mešita, plastiky – to vše na příchozího působí o to silněji, že díky proudícím davům vše kypí, proudí, žije...

S kamerou na cestách - RhodosVideo: Miroslav Šára, Právo

Ve městě Rhodos ještě chvíli setrváme. Čeká nás totiž procházka jednou mimořádně fotogenickou uličkou a návštěva skutečně impozantních interiérů.

Prvním cílem je Rytířská ulice. Kdysi tu stávaly takzvané hostince jednotlivých johanitských provincií nazývaných jazyky. Rytíři patřící k určitému jazyku se scházeli na svém místě, aby společně stolovali i radili se. Dnes ulice hostí především kanceláře a několik konzulátů, což jí ovšem na půvabu neubralo. I když zde bylo leccos upraveno – zejména Italy za jejich nadvlády nad Rhodosem (1912–1943), přesto výsledný dojem zůstává nadále mile středověký.

Nepřehlédnutelný Palác velmistrů

Ulice nás dovedla ke vchodu do Paláce velmistrů, nepřehlédnutelné stavbě na nejvyšším místě Starého města. Stavba s nápadnými věžemi a cimbuřím sice není původní, i ona je dílem Italů, kteří ji v letech 1937 až 1940 vystavěli na ruinách původního paláce s doby johanitského rytířského řádu, nicméně výsledek je takový, že člověk si vcelku dobrovolně rád vsugeruje, že se ocitl v 15. století.

Už na nádvoří se ten dojem hlásí velice intenzivně (a to zde navíc stojí pozdně helénistické sochy z ostrova Kos), natož když se po impozantním schodišti vystoupá na prohlídkový okruh do nitra paláce. Tak se pojďme podívat.

S kamerou na cestách - Rhodos - Palac VelmistruVideo: Miroslav Šára, Právo

Ostrov nabízí spousty pokladů, nejen své hlavní město. Na řadu z nich se podíváme, ale nyní území Rhodosu na chvíli opustíme. Za turistickou zastávku totiž zcela určitě stojí sousední ostrov Symi (píše se i jako Simi či Sími) a jelikož tam lodě vyplouvají právě z přístavu ve městě Rhodos, jdeme se nalodit.

Plavba na ostrov severozápadním směrem většinou trvá dvě hodiny a tak tomu bylo i v našem případě. Ostrov sice zpočátku působí jako území naprosto pusté a holé (kdysi byl prý značně zalesněn, v současnosti už se sem z Rhodosu vozí i pitná voda), ale není tomu tak.

Na Symi vás omámí vůně koření

První zastávkou je nám kouzelné stejnojmenné město Symi. V malebné zátoce, která vynikne zejména při pohledu ze středověkého hradního návrší, se nachází přístav a spousta domů jak malovaných. A desítky stánků s kořením a mořskými plody, spousty taveren a architektonických zajímavostí.

Člověka vůbec nepřekvapí, že sem turisté rádi jezdí. Ostatně právě turistika ostrov zachránila – její bouřlivý rozvoj se datuje od 60. let minulého století. Právě turistický ruch je zdrojem veledůležitých příjmů.

S kamerou na cestách - Rhodos - SymiVideo: Miroslav Šára, Právo

Rhodos - Symi                        Autor: Miroslav Šára, Právo

Teď obkroužíme zhruba polovinu ostrova, abychom takřka na opačné straně navštívili klášter Panormitis.

Rozsáhlý areál vévodí takřka liduprázdnému západnímu pobřeží, stojí v chráněné zátoce a i když klášter pochází z dob starších, jeho současné budovy vyrostly v posledních čtyřech staletích. Dodejme, že se jedná o jedno významných poutních míst v rámci celého Řecka.

S kamerou na cestách - Rhodos - klášter PanormitisVideo: Miroslav Šára, Právo

PŘÍŠTĚ se vrátíme na ostrov Rhodos a vydáme se na jeho obhlídku. Začneme u letoviska Kolymbia, nad níž na strmém vrchu 300 metrů nad mořskou hladinou stojí další významné poutní místo – Tsambika. Kousek odtud ve vnitrozemí je krásné Údolí sedmi pramenů (Epta Piges). Po dalších pětadvaceti kilometrech čeká návštěvníka lahůdka – město Lindos se středověkými i antickými památkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám