Hlavní obsah

Kanadská stokilová mince s javorovým listem bude vystavena v Praze

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panna, nebo orel? Dalo by se snadno určit hozením mince, ne však tou, která bude od 1. září vystavena v pražském Obecním domě. Největší zlatou mincí na světě je kanadský Maple Leaf (javorový list).

Foto: ČTK

Rub zlaté stokilogramové mince s javorovým listem

Článek

Mince Maple Leaf drží hned několik prvenství mezi všemi mincemi. S průměrem padesát centimetrů, tloušťkou tři centimetry a váhou sto kilogramů je to největší a nejtěžší mince na světě.

Má také největší nominální hodnotu - jeden milión kanadských dolarů, její reálná cena je však více než dvojnásobná. Maple Leaf má zároveň nejvyšší ryzost na světě. 

Kanadská mincovna vyrobila v roce 2007 pouze několik exemplářů při příležitosti představení nového designu tradiční kanadské investiční zlaté mince Maple Leaf. Na lícní straně je portrét královny Alžběty II., na rubu motiv javorových listů.

Foto: ČTK

Líc zlaté stokilogramové mince s portrétem královny Alžběty II.

Stokilovou zlatou minci přiveze do Prahy Národní Pokladnice, s. r. o. Tato společnost vstoupila na český trh v dubnu 2009. Nabízí pamětní mince a medaile předních evropských a světových mincoven.

Speciálně pro Českou republiku vytvořila Národní Pokladnice ve spolupráci s Českou mincovnou a akademickým sochařem Vladimírem Opplem kolekci medailí s významnými českými osobnostmi. První medaile kolekce je věnována nejvýznamnější osobnosti našich dějin - Karlu IV.

Reklama

Výběr článků

Načítám