Hlavní obsah

V Česku začíná sezóna letních kin, pláten však ubývá

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantických večerů pod širým nebem u filmového plátna bude oproti minulým létům ubývat po celé České republice, Prahu nevyjímaje. Přesto si ještě milovníci této specificky letní atrakce přijdou na mnoha místech na své. Největší spektrum letních kin nabízejí jižní Čechy.

Foto: Profimedia.cz

Letní kina lákají na romantiku pod širým nebem. V posledních letech jich ale ubývá.

Článek

Pražané a ostatní návštěvníci se letos již nepodívají na Střelecký ostrov, který opustilo zavedené letní kino bratří Čadíků. Jeho provozovatelům se nepodařilo přenést aktivity do areálu sokolovny v Riegrových sadech ani na soukromou lokalitu v Praze 10. Promítat se naopak opět bude v zahradě karlínské vily stanice Českého rozhlasu Regina.

Od 26. června do 6. září mohou zájemci přijít za filmovými projekcemi na zahradu Českého rozhlasu Regina v Karlíně. Projekce zahájí několikadenní promítání snímků z produkce Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. V červenci se na plátně objeví například snímky Gran Torino, Milionář z chatrče, Báječný svět shopaholiků, Vévodkyně a Případ nevěrné Kláry.

Od 1. července by se mělo začít promítat i na travnaté ploše Občanské plovárny na Klárově.

Zábavu v Praze nově zajistí Dopravní podnik hl. m.

Novým provozovatelem promítání pod širou oblohou je Dopravní podnik hlavního města Prahy, který hodlá od 17. června do 13. září přilákat diváky na dvaadvacet míst hlavního města i blízkého okolí.

Podle Evy Dydové z oddělení komunikace dopravního podniku to umožní přestavěný autobus s projektorem, promítat se bude na plátno v nafukovací konstrukci asi pětadvacet metrů před autobusem a vstup bude zdarma.

Začínat se bude 17. června na Petříně Hřebejkovým filmem Nestyda. Autobus pak bude ještě vždy několik dní promítat filmy u Ekotechnického muzea, na Dejvické, Střížkově, ve Vysočanech, na Novodvorské, v Letňanech, Radotíně, ve Vinoři, Chvalech, Horních Měcholupech, Uhříněvsi, na Černém Mostě, Opatově, v Kunraticích, na Hůrce, v Průhonicích, Velké Chuchli, na sídlišti Řepy, v Chýni, na náměstí Jiřího z Poděbrad a Staroměstském náměstí. Půjde výhradně o české snímky.

Ztroskotal také loňský pokus zřídit v Praze autokino reklamní agentury Ledoborec. Na střeše obchodního centra Šestka v blízkosti ruzyňského letiště sledovali lidé už přenosy fotbalových utkání na EURO 2008.

Letní kina ve středních Čechách lákají na hity

Filmoví nadšenci ve středních Čechách budou mít přes léto jen několik možností, kde budou moci sledovat své oblíbené filmy pod širým nebem. V některých velkých městech totiž letní kina chybějí. Tradiční kina, například v Poděbradech nebo Slaném, však tradičně promítat budou a své diváky si chtějí získat především nasazením aktuálních filmových hitů.

Na Nymbursku bývá nejpopulárnější letní kino v Lysé nad Labem. To však letos čekají velké rekonstrukční práce, jež začnou podle starosty Jiřího Havelky zhruba od poloviny července a chod kina pravděpodobně výrazně ovlivní.

V zámecké zahradě, kde kino sídlí, vyroste zastřešené jeviště, střechu by měla dostat také část hlediště. Kino letos v červnu, ještě před rekonstrukcí, nasadí filmy, jež by měly být zárukou vysoké návštěvnosti. Promítat se bude například Dvojí hra, Vévodkyně nebo Star Trek.

Filmoví fanoušci budou moci o letních prázdninách zavítat také do poděbradského letního kina v pěkném prostředí zámecké zahrady, jež bylo otevřeno před třemi roky. "Abychom zajistili dobrou návštěvnost, plánujeme promítat především filmy, které jsou divácky atraktivní," řekl jednatel Kulturního a informačního centra Miloš Novák. Kino bude kromě pátku a soboty promítat zřejmě také ve čtvrtek.

V Nymburce letní kino není, místní však na filmy do přírodního prostředí chodí alespoň několik letních dní, kdy do města zavítá Kinematograf bratří Čadíků. Ten vozí většinou české filmy, které měly v uplynulém roce od jeho poslední návštěvy premiéru. V Příbrami by se po roční přestávce mělo letní kino opět otevřít v červenci.

Ve Slaném je letní situováno v příjemném přírodním prostředí, v letní dny od června do srpna, někdy i déle, se promítá denně jedno představení. Začátek bývá v rozmezí od 21.30 až 22.00 dle soumraku. Letos už se začalo promítat, diváci kino mohou navštívit až do konce srpna. V této době naopak nebude v provozu klasické městské kino.

Letní kino mohou navštívit většinou v pátek a sobotu také lidé v Rakovníku, promítat pod širým nebem se již začalo i v Berouně. Diváky tamní kino bude letos lákat na aktuální filmové hity jakou jsou Andělé a Démoni nebo Star Trek.

Kutná Hora a Mladá Boleslav jsou bez kina

V jiných velkých městech Středočeského kraje však letní kina chybí, nebo ještě není jasné, zda budou letos promítat. Například v Kutné Hoře se pod širým nebem už druhý rok nepromítá, protože město na letní scéně preferuje jiné kulturní akce. Plátno umístěné na jevišti v parku pod Vlašským dvorem totiž bylo ve špatném stavu a neustálým skládáním a rozbalováním, třeba kvůli koncertům, se ničilo. Návštěvnost projekcí navíc byla nízká. Letní kino není také v Mladé Boleslavi.

Otazníky zatím visí i nad kinem na kolínském Kmochově ostrově. Po mnohaleté přestávce se otevřelo loni, kdy celý amfiteátr prošel nákladnou rekonstrukcí. Promítalo tehdy zdarma a navštívilo ho podle odhadu kolem 30 tisíc diváků. Jak to bude vypadat letos, se ještě neví. Se zájemci o promítání město stále jedná.

Jihočeši se mají nejlépe

Na jihu Čech najdou lidé kina i v menších obcích v turisticky vyhlášených oblastech. Dobře prosperuje například letní kino v Černé v Pošumaví na břehu Lipenské přehrady.

Kina pod širým nebem jsou oblíbeným večerním programem obyvatel Královéhradeckého kraje, letní kina tam každoročně navštíví tisíce diváků. Na začátku června zahájilo sezónu letní kino Širák v Hradci Králové, od pátku se promítá na Rozkoši, od konce června bude v provozu letní kino v Trutnově. Naopak definitivní konec promítání oznámilo kino v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku.

Na mokrou variantu jsou nachystány některé letní scény v Pardubickém kraji. Kina jsou pro diváky připravena v Pardubicích, Chrudimi a v kempu na Konopáči u Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde se začalo hrát již 30. května. Letní scény opět ožívají i v Ústeckém kraji. Po zimní přestávce většina letních kin už provoz zahájila. Největší letní kino v kraji v Ústí nad Labem bude ale promítat filmy až o prázdninách.

Po roční pauze se mohou na promítání pod širým nebem těšit i Brňané. Promítat se letos bude na koupališti Dobrák. Předloni se promítalo i na Špilberku, projekce se ale Brněnskému kulturnímu centru příliš nevyplácely. Sezónu už zahájila téměř všechna letní kina v Olomouckém kraji, na diváky tam nečekají žádné převratné změny. Na programu podle provozovatelů budou hlavně české filmy.

Radnice na Plzeňsku kina dotují

V Plzeňském kraji zůstalo mimo jiné kvůli konkurenci multikin jen několik letních scén, letos jich pravidelný provoz rozjede zřejmě jen sedm. I když jejich provoz není rozhodně ziskový, radnice se je snaží udržet. V Karlovarském kraji se bude promítat pouze v malé obci Teplička. Ostatní kina v kraji z různých důvodů letos promítat nebudou. Jen do Mariánských a Františkových Lázní zavítá na svých cestách Kinematograf bratří Čadíků.

Provozovatelé letních kin na Liberecku hlásí lepší průměrnou návštěvnost, než jakou vykazují klasická kina. Diváky lákají hlavně filmové trháky. Na Vysočině mohou lidé vidět filmy pod širým nebem v rámci festivalů a také díky nadšencům, kteří objíždějí letní štace a promítají z maringotky. Ve Zlínském kraji je provoz letních kin ztrátový, tradice promítání pod širým nebem přetrvává jen v Uherském Hradišti.

Letní kina v Moravskoslezském kraji bojují s klesajícím zájmem diváků. Pod širým nebem se filmy pravidelně promítají v pěti městech - Novém Jičíně, Karviné, Orlové, Havířově a Bílovci. V Krnově funguje mobilní letní kino, které během léta navštíví několik obcí v okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám