Hlavní obsah

Vybíráme ovocné stromy

Právo, Radoslav Šrot

Máte v plánu založit novou nebo obnovit starou ovocnou zahradu? Teď je na to správný čas. Jaký ovocný druh a jakou odrůdu zvolit?

Foto: S-archiv, Právo

Harbinger je ranou odrůdou broskvoně.

Článek

Chyby, kterých bychom se špatnou volbou dopustili, se později odstraňují jen obtížně - a často to nejde vůbec. Při výběru ovocných druhů a odrůd přihlížíme zejména k těmto kritériím:

  • klimatické podmínky (nadmořská výška)
  • stanoviště (druh půdy na pozemku)
  • výška dospělých stromů a hustota výsadby
  • odolnost vůči chorobám a škůdcům

Pozor na nadmořskou výšku

Teplomilným dřevinám (meruňkám, broskvoním a mandloním) se nejlépe daří v teplých oblastech s průměrnou roční teplotou nad 9 °C v nadmořských výškách do 250 m. V mikroklimaticky příznivých lokalitách, např. před zdmi chránícími výsadbu proti studeným severním větrům, je lze pěstovat i v polohách o 100 m vyšších.

:. Bergeron je pozdnější odrůdou meruňky, odolá i mrazíkům v době květu. foto: Právo/S-archiv

Z ostatních ovocných dřevin můžeme pěstovat hrušně a vlašské ořešáky do 500 m n. m., třesně, višně, švestky a ostatní slivoně do 600 m n. m., jabloně do 700 m n.m., jeřáb sladkoplodý až do nadmořské výšky 1200 m.

Vhodné stanoviště a kvalita půdy

Pro teplomilné dřeviny, rané odrůdy ostatních ovocných druhů a ve vyšších nadmořských výškách pro všechny ovocné druhy vůbec jsou nejvhodnější jižní, ne příliš prudké svahy.

Dřevinám méně náročným na teplo, ale vyžadujícím více vláhy (jabloně, švestky aj.) v teplejších oblastech lépe vyhovují svahy obrácené k severu, kde si půda udržuje vláhu déle na jižních svazích.

Pro ovocné dřeviny jsou nejvhodnější půdy středně těžké, propustné, přiměřeně vlhké, obsahující alespoň 1,5 % humusu. V teplejších a sušších oblastech jsou vhodnější půdy těžší (podržují déle vláhu), v chladnějších a vlhčích oblastech naopak půdy lehčí (jsou záhřevnější).

:. Plody kvalitní zimní odrůdy hrušně Nela dosahují konzumní zralosti v lednu až únoru. foto: Právo/S-archiv

Suché, písčité, kamenité, utužené a zamokřené půdy jsou pro ovocné dřeviny nevhodné a vyžadují před osázením zúrodnění (navážkou úrodné země, odvodněním, hloubkovým prokypřením), a to buď celoplošně, v pásech pro řadovou výsadbu, nebo v jámách pro jednotlivé stromy.

Hladina podzemní vody by měla být u mělčeji kořenících stromů nejméně 0,8-1,1 metru pod půdním povrchem, u hlouběji kořenících 1,5-2 metru. Ovocným stromům nejlépe vyhovují půdy neutrální až mírně zásadité (6,6 až 7,5 pH). Mírně kyselé a kyselejší půdy zlepšujeme vápněním, což je zvláště důležité pro peckoviny a vlašské ořešáky.

Nesázet hustě

Nejčastější chybou zahrádkářů při zakládání ovocné zahrady je, že sází stromy příliš hustě. Nedodržují doporučované odstupy (spony), které vycházejí z tvaru a výšky odrůdy i podnože (odborně z pěstebního tvaru a vzrůstnosti) a také z úrodnosti půdy. Sad totiž postupem času houstne, což způsobuje nedostatek světla v korunách stromů, šíření chorob a škůdců a zhoršenou kvalitu ovoce.

Vyšší tvary s většími korunami (polokmeny a vysokokmeny) se do zahrady nehodí, nejvýše 1 až 2 stromy jako solitéry k vytvoření stínu pro chvíle odpočinku.

:. Úrodná pološvestka Čačanska lepotica je odolná vůči šarce. foto: Právo/S-archiv

S ohledem na svou výšku (vzrůstnost) se do zahrady hodí nejlépe slabě až středně vzrůstné odrůdy štěpované na středně až slabě vzrůstných podnožích, z nichž se používají:

  • pro jabloně - M9, J-TE-E, M4, MM 106, M26
  • pro hrušně a kdouloně -M A, K-TE-E
  • pro slivoně - St. Julien, Pixy
  • pro těšně - P-Hl-A,B,C, Colt.

Ořešáky se vyplatí vysazovat štěpované, vytvářejí pak menší koruny a brzy plodí (ve 3. až 4. roce po výsadbě).

Samosprašnost - cizosprašnost

Některé druhy ovocných stromů jsou samosprašné (meruňky, broskvoně, višně, některé slivoně), jiné jsou cizosprašné (jabloně, hrušně, třešně, některé slivoně) a vyžadují v blízkosti jinou odrůdu kvetoucí ve stejnou dobu jako opylovače. Jestliže tomu tak není, doporučuje se naštěpovat opylující odrůdu alespoň na jednu větev do koruny stromu.

Čerstvé ovoce od července do května

Výhodou pěstování ovoce na zahradě je, že na malých tvarech (štíhlých vřetenech, palmetách, zákrscích) můžeme pěstovat větší počet odrůd různých chuťových vlastností a s různou dobou sklizňové a konzumní zralosti.

:. Mezi nejkvalitnější zimní odrůdy jabloní patří Topaz. Tato odrůda je odolná (rezistentní) vůči strupovitosti. foto: Právo/S-archiv

To umožňuje rozložit sklizňové práce na delší období a konzumovat čerstvé ovoce po delší dobu, např. u jabloní od července do května až června příštího roku. Máme-li samozřejmě dobrý sklep, který umožní dlouhodobé skladování.

Výběr odrůd

U všech ovocných druhů dáváme přednost odrůdám, které brzy, pravidelně a hodně plodí, mají kvalitní ovoce a jsou odolné vůči chorobám a škůdcům, především:

  • u slivoní vůči šarce a monilióze plodů
  • u jabloní vůči strupovitosti, padlí, hořké pihovitosti a bakteriální spále
  • u hrušní vůči strupovitosti, kaménkovitosti plodů, rzi hrušňové a bakteriální spále
  • u třešní vůči červivosti, praskání a monilióze plodů
  • u meruněk vůči šarce, hnědnutí listů (tzv. gnomonióze) a mrazíkům za květu
  • u broskvoní vůči šarce a kadeřavosti listů
  • u ořešáku vůči mrazíkům za květu, houbové a bakteriální skvrnitosti listů a plodů
Doporučené spony při výsadbě
U jabloní a hrušní
pro štíhlá vřetena4x1,5-2 m
pro palmety4x2-3 m
pro zákrsky4x2-3 m
U peckovin
pro zákrsky5x4-5 m
pro čtvrtkmeny7x5 m
pro stěny5x2-3m

Doporučované odrůdy k pěstování

  • Jabloně: letní - Darina, Discovery, Hana, Julia, Primula, James Grieve, podzimní -Desert, Prima, Selena, zimní - Delor, Denár, Dublet, Florina, Goldstar, Karmína, Melodie, Otava, Rajka, Resista, Rosana, Sir Prise, Svatava, Topaz
  • Hrušně: letní - Alfa, Diana, Radana, Williamsova, podzimní - Elektra, Konference, Vila, zimní - Amfora, Decora, Dicolor, Dita, Nela * Třešně: srdcovky - Rivan, Karešova, Burlat, chrupky - Granát, Kordia, Napoleonova, Stella, Van
  • Slivoně: samosprašné - Čačanska lepotica, Mirabelka nancyská, Stanley, cizosprašné -Čačanska najbolja, Gabrovská, Tuleu Gras, Wazonova renklóda, Malvazinka
  • Broskvoně: rané - Favorita Morettini 3, Harbinger, polorané - Fairhaven, Flamingo, Harbrite, Krasava, Redhaven, Sunhaven pozdní - Cresthaven
  • Ořešák: Jupiter, Magdon, Mars, Saturn, Seifersdorfský * Mandloně: Sladkoplodá krajová (Sultán), Zora

Reklama

Související témata:

Související články

Vřesoviště probarví zahradu

Toužíte mít v zahradě pěknou okrasnou partii? Vytvořte v ní vřesoviště. O jeho půvab se od jara do podzimu postarají okrasné rostliny ozdobné svými květy,...

Výběr článků

Načítám