Hlavní obsah

Terasa jako místo pro relax, cvičení i setkávání s přáteli

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní jídelna, místo pro lenošení i ranní cvičení. Tím vším může být terasa v teplých měsících. Důležitá je přitom bezpečná a odolná podlaha, která nepotřebuje téměř žádnou péči.

Foto: WPC – WOODPLASTIC (3x)

Na terase z dřevoplastu si při přechodu do bazénu třísku nezadřete.

Článek

Terasa rozšiřuje obytný prostor domu, ať už na ni vcházíme z kuchyně, z obývacího pokoje, nebo z ložnice.

Sounáležitost terasy s domem umocníme výběrem takového materiálu podlahy, který vytváří s fasádou domu, jejím obložením a zahradními chodníky harmonickou kompozici.

Naše nároky a možnosti

Chceme-li se po podlaze terasy pohybovat bosí, opalovat se, cvičit, volíme prkna bez třísek, dlažbu či jiný povrch s protiskluzovou ochranou. Účinné jsou jemné drážky v prknech z kompozitního materiálu, drobné kamínky, zdrsnělý povrch dlažby.

Terasa, na níž třeba často grilujeme, musí odolat špíně, mastnotě a zátěži venkovního nábytku.

Foto: RAKO

Série Pebbles imitují dva typy kamenů – malé říční oblázky a kamenné kostky. Protiskluznost R10B, otěruvzdornost PEI 5. Rozměr 33 x 33 cm, za 314 Kč/m2.

Aby chodidlům bylo na rozpálené i studené podlaze dobře, položíme na ni bambusové či rákosové rohože. Vracejí se také tzv. vietnamské rohože z kukuřičných vláken. Různé barvy a délky vláken nabízejí koberce z odolného polypropylenu s ochranou proti UV záření.

Přírodní rohože zbavíme nečistot nejlépe luxem, umělé koberce čistíme speciálním kartáčem. Přírodní materiály raději na zimu schováme do sucha a tepla.

Dlažba hladká i drsná

Z hlediska bezpečného pohybu je pro venkovní prostory vhodná dlažba protiskluzové skupiny R9 a R10. Díky novým výrobním technologiím snadno na první dojem zaměníme terasové prvky z betonu a keramiky za přírodní kámen či dřevo.

Schopnost imitace přírodních materiálů při zachování vlastností odolného betonu a keramiky zkrátka vzrůstá.

Foto: DITON

Betonová dlažba Travertin Elegance se hodí k moderním stavbám. Její povrchová struktura je k nerozeznání od přírodního kamene. Plochu chrání před vodou a špínou povrchová úprava DEP, která zajistí uzavření pórů. Výška 4 cm, 40 × 40 cm.

Betonová dlažba vydrží až 40 let. Příměsi ji činí odolnou a vzhledově variabilní, např. využití drti kameniv, kamínků, vymývaného probarveného betonu. Neohrozí ji ani mráz, ani déšť.

Foto: DITON

Velkoformátová betonová dlažba Grande XL Acero vytvoří před domem vzdušný prostor.

Při nákupu keramické dlažby vybíráme z vysoce odolných, exteriérům určených druhů. Vhodné jsou hutné slinuté dlaždice s velmi nízkou nasákavostí (E ≤ 0,5 %), které zůstanou neporušeny i při teplotách pod -30 °C.

Výrobci také uvádějí odolnost proti opotřebení (PEI 1 až PEI 5), přičemž stupeň 1 představuje nejnižší a 5 nejvyšší odolnost proti otěru povrchové vrstvy.

Foto: RAKO

Vysoce slinutou glazovanou dlažbu Orion se speciálním třpytivým posypem nabízí výrobce v barvě krémové, oranžové, světle šedé a žlutohnědé. Protiskluznost R9/A, otěruvzdornost PEI 5. Rozměr 60 x 60 cm, za 734 Kč/m2.

Dlažba z přírodního kamene nepravidelných tvarů je příjemná na dotek i na pohled, např. z pískovce. Ošetřujeme ji pouze zásaditými čisticími prostředky a hlídáme spáry, aby nezarůstaly plevelem nebo se z nich příliš nedrolil výplňový materiál.

Odolné kompozitum

Spojením dřevních vláken, pilin či prášku s kvalitním plastovým polymerem vzniká tzv. WPC materiál (Wood-Plastic Composit).

Dřevo a polymer výrobci kombinují v rozdílných poměrech, někdy je to 50 : 50, častěji 60 : 40 ve prospěch dřeva.

Foto: WPC – WOODPLASTIC

WPC terasová prkna Premium Star v barvě palisandru rozšiřují obytnou část domu. Šíře prken 137 mm. Orientační cena 2057 Kč/m2.

WPC materiál vypadá spíše jako dřevo, je barevně stálý, jen jeho dřevěná složka několik měsíců po instalaci lehce změní svůj odstín.

Hladká, drážková, plná či dutá prkna odolávají UV záření, plísním, hnilobě i hmyzu. Povrch se omývá tlakovou vodou, lze ho kartáčovat, nejlépe ve směru prken.

Záruka na WPC kompozitní materiály je 25 let, kvalitní profily mají až 50letou životnost.

Foto: WPC – WOODPLASTIC

Prkna Premium Style s teakovým žíháním věrně imitují exotické dřeviny. Šíře prken 137 mm. Orientační cena 2263 Kč/m2.

Kamenné koberce

Kamenný koberec je směsí přírodních kamenů, oblázků a mramoru se speciálním pojivem. Vytváří odolné, mrazuvzdorné bezespárové povrchy.

Ošetřujeme ho impregnačními nátěry proti pronikání vody.

Foto: TOPSTONE

Kamenný koberec Korsika na terase vytváří dojem malé pláže u bazénu. Cena 682 Kč/m2.

Kamenný koberec vytváří jednolitou plochu. Podle typu se liší barvou, zrnitostí a plasticitou povrchů.

Voňavé dřevo

Dřevo ošetřené včelím voskem krásně voní a u srubů a roubenek vypadá terasová podlaha z místního smrku či borovice přirozeně. Zvolíme-li dřevěnou venkovní podlahu, alespoň jednou do roka terasová prkna natřeme olejovou impregnací a ochranou proti hmyzu a hnilobě.

U staveb s fasádní omítkou či kamennými obklady se vyjímají venkovní podlahy z exotických dřevin, např. masaranduba, teak, merbau. Jejich vzhled dlouhodobě uchováme olejovou impregnací, bez ošetření se zlatohnědé až hnědé povrchy časem mění v šedostříbrnou patinu.

Dřevo si podle typu a způsobu ošetření udrží původní kondici pět až 30 let. Pozor však na třísky uvolněné mechanickým nebo chemickým poškozením!

Správný podklad

Montážní firma má mít certifikát k používání materiálu, který pokládá. Důležité je totiž dodržování systémových řešení a kladečských postupů u daných materiálů.

Foto: RAKO

Keramické velkoformátové dlaždice Pietra imitují pískovcové povrchy. Protiskluznost R10/A, otěruvzdornost PE5. Rozměr 60 x 60 cm za 734 Kč/m2.

Podkladem pro terasovou podlahu bývá nejčastěji rovná betonová plocha, zhutněné štěrkové lože s betonovými podpěrami, ocelová konstrukce, vše s mírným spádem 3-5 mm.

Foto: HPI-CZ

3D teleskopické terče umožňují montáž teras ze dřeva i dlaždic ve výšce 35 až 200 mm nad zemí, takže pod podlahou lze vést nejrůznější rozvody.

Mezi profilovými prkny zachováváme dilatační mezeru, prkna kotvíme neviditelnými nerez klipy a vruty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Spád a výšku mezi podkladem a terasou vyrovnáváme speciálními podložkami a terči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám