Hlavní obsah

Otevřené schodiště se stane šperkem každého domu

Právo, Sylva Svobodová

Schody jsou bezpečné, stabilní, pevné, pro chůzi pohodlné a designovým skvostem domu. Vhodné umístění, výběr materiálu, tvaru a konstrukčního řešení konzultujeme s odborníky a k realizaci zvolíme zkušenou firmu.

Foto: WWW.SWN.CZ (3x)

Klasické celodřevěné podestové schodiště ve dvou patrech v provedení schodnicové - zadlabané. Materiál dub, bezpečnostní sklo čiré.

Článek

Schodiště spojuje dvě a více podlaží, ve starších rodinných domech vede obvykle z chodby nebo vstupní haly rovnou do patra.

V novostavbách je tomu jinak. Architekti často navrhují tzv. otevřené schodiště rovnou do obytného prostoru, kde je dominantní.

Foto: J. A. P.

Jednoduché schodiště má zábradlí z vodorovně poskládaných dílců z masivního mořeného jasanového dřeva, které je použito i na nášlapy.

Často je přisazené k jedné zdi anebo, v případě velkorysých dispozic, je možné umístění i volně do prostoru. Schody celkově působí subtilně, s interiérem tvoří jeden tvarový, materiálový a kompoziční celek.

Co promyslet

Před realizací si ujasníme, jak velký prostor chceme a můžeme schodišti věnovat. Na hlavní schodiště počítáme s větším místem, opravdu nemůže být v nejmenší možné šířce, která je 90 cm.

Schodiště je frekventované, musí se na něm vyhnout dvě a více osob, také potřebujeme nějak stěhovat nábytek. Chybou je rovněž volit do velkého prostoru točité schodiště, které primárně patří tam, kde bojujeme s místem.

Foto: WWW.STADLER.CZ

Bočnicové schodiště je klasikou. Nosným prvkem jsou schodnice, které ohraničují schodiště. Probíhají kolem nosné stěny nebo jsou vynášeny do prostoru.

Pro výběr vhodného typu je určující i výstupní stropní stavební otvor, problémem je vždycky ten malý.

Pro představu: minimální průměr otvoru pro točité schodiště (zabírá nejméně místa) potřebujeme 150-160 cm, ostatní typy schodišť pak daleko více.

Foto: WWW.SWN.CZ

Atypické schodiště - nášlapy na tzv. trny do zdi, materiál ořešák černý pařený. Vnitřní strana schodiště - ESG sklo vybíhající do poschodí na galerii.

K řešení je i typ kotvení. Například tzv. třmenové schodiště, které je zcela bez bočnic a kotví se z jedné strany nášlapů přímo do stěny, nemůže být z důvodu nosnosti tam, kde jsou sádrokartonové stěny.

Nutné jsou dodatečné úpravy - použití kovových výztuží. Dojde ke zpevnění stěnového podkladu pro ukotvení schodiště, které je poté dobře nosné a ukotvené.

Foto: WWW.SWN.CZ

Moderní bezschodnicové schodiště Roomstone v provedení dub, tloušťka nášlapů 8 cm, zábradlí ESG.

S prostorem úzce souvisí i tvar schodiště: může být přímé, točité nebo lomené do tvaru písmene L, nebo U.

Z pohledu použitého materiálu jsou na trhu k výběru schody dřevěné, kovové, betonové, kombinované nebo z bezpečnostního tvrzeného skla.

Foto: J. A. P.

Točité schodiště je v dolní části kotveno k podlaze a nahoře k patrové podestě. Nerezová konstrukce je téměř neviditelná, a přesto pevná, nášlapy jsou z masivního buku.

Kolik za schody zaplatíme? Lze je pořídit v nižší cenové hladině, třeba za 30 000 Kč (vhodné např. na chalupu), do méně frekventovaných prostor. V průměru počítejme s částkou od 60 000 do 200 000 Kč.

Oblíbená je kombinace

Do rustikálního interiéru jsou vhodné celodřevěné schody. Mnozí na ně nedají dopustit, protože přinášejí útulnost a přírodní atmosféru. Také ale vržou, což někomu může vadit.

Další možností je kovové schodiště, které se vyrábí z povrchově upravené ocele nebo nerez materiálu (dražší varianta).

Kovové schodiště je velmi pevné, ani se nehne, ale mnohým vadí jeho až příliš průmyslový vzhled a chlad.

Foto: WWW.STADLER.CZ

Vřetenové schodiště je vhodné do menších interiérů. Stupně jsou rozmístěné ve tvaru spirály kolem nosného sloupu, schodiště efektně propojí i několik podlaží nad sebou.

Nejčastěji se realizuje kombinace obou materiálů, tedy dřeva a kovu (tzv. kombinované schodiště), případně i skla.

Schodnice, čili nášlapné plochy schodů, jsou dřevěné, konstrukce kovová. Používá se na ně tvrdé dřevo - buk, dub, jasan, javor, což je podstatné i pro samotnou technologii spojů a kotvení. S odolností souvisí i povrchová úprava, dobrou volbou je lakování.

Tvar schodiště

Točité schodiště patří tam, kde máme problém s prostorem, není vhodné pro frekventované použití.

Segmentové schodiště se skládá z jednotlivých dílů (segmentů). Lze ho poskládat do tvaru, jaký v interiéru potřebujeme. Většinou připomíná tvar písmene L nebo U.

Foto: WWW.STADLER.CZ

ádné schodiště není bez zábradlí. Neslouží pouze k bezpečné chůzi, ale i jako designový prvek. Stačí vybrat správný tvar, materiál a stylové provedení.

Bočnicové schodiště působí lehce a vzdušně, protože jednotlivé nášlapy se kotví do nosné zdi a další nosné systémy se u tohoto schodiště nevyužívají.

Atypické schodiště je vyrobeno přesně na míru, má zakomponované všechny reálné prvky, které chceme mít. Ideální do moderních interiérů.

Zábradlí nejen kvůli bezpečnosti

Vzhled a hmotu schodiště výrazně ovlivní zábradlí. Klasicky se dělí na vertikální a horizontální.

Vertikální svislé tyče prostor opticky prodlužují, horizontální šikmé působí zase plně a opticky ho snižují.

Foto: J. A. P.

Nášlapy s výraznou kresbou kontrastují s jednoduchou konstrukcí schodiště, nášlapy kotvené přímo do zdi.

Výplň zábradlí v rodinách s dětmi se doporučuje plná, tabulová (kalené sklo, které je odolné proti nárazům) nebo se svislými tyčemi. Mezery v zábradlí nesmějí přesahovat šířku 12 cm, aby nehrozilo prostrčení dětské hlavičky, stejně tak mezera u podlahy nesmí být vyšší než 10 cm kvůli proklouznutí.

Správná výška madla při hloubce prostoru do 3 metrů je minimálně 90 cm od podlahy a podmínkou je madlo bez ostrých hran a výstupů. Jestliže je prostorová hloubka ve vyšším rozmezí od 3 do 12 metrů, madlo se umístí 100 cm nad podlahou.

Jestliže chceme ke stávajícím schodům pouze nové zábradlí, je praktické použít stavebnicový typ v nerezu, který lze seskládat do potřebného tvaru a kombinovat z více komponentů. V nabídce jsou kulaté ocelové sloupky, nerezové pruty, ocelová lanka.

Tři rady
1. Hlučnost schodů - této vlastnosti si všímejme při kotvení schodiště u stěny. Je důležité, aby se zvuk schodů neúměrně neozýval. Specializované firmy mají kotvení navrženo tak, aby k přenosu hluku nedocházelo.
2. Při volbě materiálů mysleme na praktičnost: skleněné nášlapy a nerezové zábradlí nutí hospodyni k udržování vysokého lesku. Hůře se udržují i různé zdobné prvky.
3. Schodiště přímé vypadá v obytném interiéru nejlépe - je tvarově jednoduché, takže se nakonec lépe kombinují i dílčí materiály.
Pravidla pro schody
Běžná standardní šířka schodiště je 90 cm, pohybovat se lze v rozmezí alespoň 60 cm až 120 cm.
Běžná výška nášlapu je 16-19 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám