Hlavní obsah

Dřevostavba v moderním střihu do svého okolí skvěle zapadla

S nadhledem a elegancí se v malé obci Středočeského kraje usadil dvoupodlažní rodinný dům, jenž disponuje všemi prvky střízlivé moderní dřevostavby dobře zasazené do kontextu místa.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Dřevostavba kompaktního tvaru se sedlovou střechou se dobře hodí do venkovské zástavby a navíc přesně odpovídá stylu architektonického studia Domyjinak, které ji navrhovalo.

Článek

Neokázalý vesnický dům jednoduchého tvaru s otevřeným prostorem a výhledem do krajiny – tak znělo zadání klientů, jež architektonické studio Domyjinak beze zbytku naplnilo. Vyhovovalo stylu, kterým se architekti Petr Šikola s Janem Černochem prezentují již od založení své kanceláře v roce 2009.

Rodinná dřevostavba sleduje klasičtější linii tvorby architektonického ateliéru, přesto si s výraznějšími realizacemi nezadá.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Velká prosklená plocha přes dvě podlaží, orientovaná na západ, nejen bohatě naplňuje interiér denním světlem, ale přináší i pasivní solární zisky a úspory energie potřebné na vytápění.

„S klientem se léta známe, takže mohl v průběhu času sledovat naši práci, než se pro nás rozhodl,“ říká Petr Šikola a dodává:

„Ideální je pro nás stavebník, který se o architekturu zajímá, cíleně si nás jako architekty vybral na základě našich realizací, má představu o tom, co od domu očekává, a společně s námi se aktivně podílí na návrhu.“

Nutno dodat, že v takovém případě pak přicházejí sympatie a vzájemná důvěra jakoby samy sebou a stávají se dobrým základem pro budoucí spolupráci.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Decentní přírodní barevnou škálu interiéru doplňuje šedá – šedé nátěry dřevěných oken a kuchyňská linka s dvířky antracitového odstínu.

„Práce byla specifická zejména spoluprací s klienty, kteří mají k architektuře blízko. Měli poměrně přesnou představu o tom, jak chtějí žít, a uvědomovali si, jaký vliv bude mít dům na jejich rodinný život,“ pokračuje architekt Šikola.

Strohý objekt umístěný do severovýchodní části pozemku vymezuje prostor tak, aby co nejvýhodněji otevřel dům západnímu slunci a výhledům na okolní zeleň, zatímco přístupová komunikace se stáním pro čtyři osobní auta lemuje parcelu na protější straně.

Samotná hmota domu odpovídá vnitřní struktuře objektu – prosklené i plné plochy fasády s modřínovým obkladem propisují logicky členěnou vnitřní dispozici.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Otevřené schodiště vede přímo z obývacího prostoru na galerii v patře, kde jsou ložnice. Přiznaná dřevěná konstrukce vytváří – spolu s krbem – pocit „tepla domova“

„Z poměrně intenzivních konzultací s investory vznikl interiér kombinující vestavěné a volné prvky,“ říká architekt Šikola. Centrální obytný prostor orientovaný na západ absorbuje maximální množství světla, jež proudí do místnosti v celé výšce domu, včetně střešního světlíku.

Tesařský krov kombinovaný s táhly a prostorovým ztužením tvoří spolu s přiznanými nosnými trámy stropu a odlehčeným schodištěm nedílnou součást interiéru a podporují otevřenost volného prostoru, v němž jakoby levituje galerie se vstupy do ložnic směrovaných na východ. Dřevo vnáší do striktní barevné kompozice pocit tepla a domova.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Základem domu je velký společný obývací prostor otevřený přes dvě podlaží až do krovu. Je tu jak sezení, tak i jídelna s kuchyní. Výtvarný koncept spočívá v kontrastu konstrukcí z přírodního dřeva a bílých stěn.

„Využití dřevěných nosných prvků v interiéru bylo přáním klientů, kteří měli představu o útulném prostoru, přírodních materiálech a bydlení na venkově. Proto je konstrukce domu v interiéru tak viditelná,“ říká Petr Šikola.

Přiznané konstrukční prvky v interiéru i modřínové obložení na fasádě zvýrazňují základní konstrukční materiál stavby – investory oblíbené dřevo. Na betonovém základu vyrostla montovaná dřevostavba ve fošnovém systému Two by Four.

Kostra tvořená nosnou dřevěnou konstrukcí s vloženou tepelnou izolací byla po zpevnění dřevoštěpkovými deskami následně opatřena opláštěním – vnější fasádou a vnitřními deskami Fermacell.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Také ložnice v patře mají stropy otevřené do krovu. Díky strmému sklonu střechy je podkrovní prostor velmi vysoký a působí vzdušně až monumentálně.

Záliba klientů v prostém přírodním stylu zanechala stopy i v přístupu k moderním technologiím. Přestože stavba spadá do energetické kategorie A, neobsahuje žádné technologické vybavení, které často podporuje moderní domy aspirující na nízkoenergetické stavby.

Foto: Jaroslav Kvíz, www.mujdum.cz

Kompaktní fasáda s velkoformátovými okny a modřínovým obložením spojuje moderní design s tradiční architekturou.

Majitelé dali přednost přirozenému větrání a jednoduchému topnému systému s centrálním elektrokotlem, v přízemí napojeným na podlahové vytápění doplněné konvektory a v druhém nadzemním podlaží na klasické radiátory.

Celkovou tepelnou pohodu objektu i příjemnou atmosféru zvoucí k posezení dotváří dominantní krb v otevřené obývací části domu.

Ing. arch. Jan Černoch (*1976), doc. Ing. arch. Petr Šikola, Ph.D. (*1977)
Autorizovaní architekti. V r. 2009 společně založili architektonickou kancelář Domyjinak, věnuje se architektuře a urbanismu se zaměřením na aktuální architekturu – design, energeticky úsporné koncepty, ekologii a trvale udržitelný rozvoj. Zájem veřejnosti vzbudila jejich železniční zastávka navržená pro soukromého majitele pivovaru Kocour ve Varnsdorfu.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Daniela Rígrová, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 83 m2

Užitná plocha: 132 m2

Konstrukční systém: dřevostavba, fošnový systém Two by Four na betonovém základu, sedlová střecha s dřevěným vaznicovým krovem; krytina plechové šablony

Výplně otvorů: okna z europrofilů s dřevěnými šedě lakovanými rámy s izolačním dvojsklem; vstupní dveře dřevěné s bočním světlíkem; vnitřní dveře jedno- nebo dvoukřídlé, plné

Vytápění: ústřední teplovodní, elektrokotel a krb na tuhá paliva

Větrání: řešeno přirozeně okenními otvory

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám