Hlavní obsah

Aby mělo slavnostní stolování tu správnou formu a styl

Právo, Sylva Svobodová

Na Štědrý den rozprostřeme na jídelní stůl damaškový bílý ubrus, vyndáme stolní a nápojové kolekce z kvalitních materiálů, jako kostní porcelán, křišťálové sklo zdobené zlacením a doplníme svícny, vázičkou, ubrousky.

Foto: WWW.DESIGNVILLE.CZ

Milovníci skandinávského designu ocení kolekci talířů, misek a talířků z bílého porcelánu. V kombinaci s bílým ubrusem a smetanovými dekoracemi sluší každé jídelně.

Článek

Bílou barvu vnímáme jako slavnostní a vánočnímu stolování sluší.

Prostřenou tabuli na Štědrý den doplníme broušeným sklem, jemným porcelánem, svícny a svěží květinovou dekorací, která nesmí na stole vadit ve výhledu ani rušit svojí vůní.

Sklenice jen tři

Prostřený stůl má svá pravidla, aby nevznikl při stolování chaos. Sklenice se nejčastěji staví za sebou, nebo do trojúhelníku, směrem vně od první sklenice.

Nejblíže k nám postavíme sklenku, která se podává jako první (přípitek), pak sklenice na víno a na vodu.

Sklenice na nápoj k hlavnímu chodu stojí nad špičkou nože, napravo od ní je sklenice k předkrmu, mezi nimi nalevo sklenice na vodu.

Foto: WWW.BOMMA.CZ

Sklářství má u nás dlouhou tradici a těší se skvělé pověsti. Kolekce navrhují známí designéři a vznikají originální skvosty. Kolekce skla Dots vznikla ve spolupráci se studiem Olgoj Chorchoj.

Pokud servírujeme více nápojů, sklenice přinášíme postupně. Platí totiž pravidlo, že počet sklenic nemá přesáhnout 3 kusy. Digestiv a kávu lze podávat u menšího stolku, pro zpestření třeba i v jiné místnosti.

Kam s příbory

Příbor se dává vždy ve směru od talíře. Budeme-li podávat rybí polévku, rybu, masitý pokrm a dezert, tak vedle talíře vpravo položíme nůž na maso, nůž na rybu a lžíci, vlevo od talíře pak vidličku na maso a vidličku na rybu. Nejblíže k talíři je tedy příbor na hlavní chod (nůž ostřím k talíři), pak pokračujeme příbory pro další chody a nakonec dezertní příbor.

Příbor na předkrm bývá nejdále od talíře. Podáváme-li dezert, pak lžíce patří na pravou stranu talíře a vidlička na levou. Moučníkový příbor může být i nad talířem, přičemž hroty vidličky mají směřovat doprava a nabírací část lžičky zase doleva. Vlevo od talíře položíme menší přílohový talířek na kostičky.

Foto: WWW.LEANDER.CZ

Novinkou na trhu je porcelánové české nádobí Leander s tradičními motivy zimních sáněk, stromků, dárečků a jelínků. Barevná kombinace červené, zelené a bílé.

Na dochucení používáme solničku a pepřenku, vždy v dosahové vzdálenosti pro všechny stolující. Jiná dochucovadla na stůl nepokládáme, máme je na blízkém servírovacím stolku.

Talíře bílé a slavnostní

Bílý porcelán je klasika a k Vánocům patří. Na stůl zakládáme talíře klubové (průměr 30 cm), pečivové (vždy vlevo horním okrajem nebo středem na úroveň hrotů vidliček), případně dezertní.

Pod talíře lze použít menší ubrousky, na klín pro ochranu šatů a otření úst nejlépe látkové 50 x 50 cm. Talíře mají být asi 3 cm od kraje stolu, polévkový talíř položíme na mělký talíř.

Foto: WWW.MOSER.CZ

Broušený a zlacený soubor nápojového skla Splendid je spojený se sklárnou Moser. Kolekce je zlacená 24karátovým zlatem s květinovým motivem, sklenice jsou ručně broušené a leštěné do vysokého lesku.

Na Silvestra připravíme bufetový, tzv. švédský stůl, s teplými i studenými pokrmy, zeleninovými saláty, ovocem a dezerty. Vše je na jednom místě, každý si vybere sám, co mu chutná.

Teplé pokrmy přikryjeme, aby nevychladly, připravíme džbánky nebo lahve, sklenice a příbory vyrovnáme ke středu stolu, v blízkosti talířů a ubrousků.

Hostitel má jistou volnost, jenom odnáší použité nádobí, případně doplňuje pochoutky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám