Hlavní obsah

Obývací pokoj se šesti kočkami slouží jako kavárna

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárny, které společně se zákazníky okupují i kočky, se ve světě těší rostoucí oblibě. Ladně se pohybující zvířata jsou příjemným oživením interiérů, které jsou pak záměrně navrhované v domáckém stylu. Člověk se v nich cítí jako na návštěvě u přátel a ne jako v kavárně. Nový podnik tohoto typu, Romeow Cat Bistrot, navrhl v italském Římě tamní designér Tommas Guerra.

Foto: Francesco Demichelis

Na první pohled se římské bistro neliší od jiných stravovacích zařízení. Chovatele koček ovšem hned udeří do očí podezřelý strom a začne se rozhlížet.

Článek

S jistou dávkou humoru lze poznamenat, že návštěvníci římského kočko-bistra mají celkem jistotu, že jim místní šestičlenný mňoukající gang rozhodně nebude ve chvílích nepozornosti ujídat z talířů. Podnik totiž nabízí pouze veganskou a raw (nemasitou, za syrova připravovanou) stravu.

Foto: Francesco Demichelis

Stěny bistra jsou vymalovány v bledě a tmavě modré, dřevěné obklady mají stejně jako piáno barvu bílou.

Foto: Francesco Demichelis

Tak vy byste se rádi začetli do této knihy? Bohužel, je obsazena.

Prvořadým úkolem designéra při návrhu římského podniku bylo vymyslet, jak zajistit bezproblémové soužití zákazníků se zvířaty.

Nakonec kočkám vyčlenil některé kouty, jež jsou návštěvníkovi obtížně přístupné, nebo zcela nepřístupné, zatímco strávníci mají k dispozici hlavně středový prostor.

Foto: Francesco Demichelis

Kočičí ráj: Lavice se spoustou polštářů a pod ní tajná chodba pro nenápadné přesuny členů mňoukajícího gangu.

Domovskou atmosféru pak navodil kombinací veselých živých barev a dřeva. Barevné jsou dřevěné stoly se židlemi, v bistru nechybí ani piáno.

Stěny s výmalbou ve světle a tmavě modré barvě jsou částečně obložené bíle natřenými dřevěnými panely. Dřevěná je rovněž podlaha. Interiér zalévá spousta denního světla, které přichází skrz velká okna.

Foto: Francesco Demichelis

Interiér oživují veselé, a přitom decentní barvy.

Foto: Francesco Demichelis

Některá stupátka jsou vyrobena z knih.

Kočkám je umožněn vstup všude, samozřejmě se striktně dodržovanou výjimkou kuchyně a lednice. K dispozici mají spleť nápaditě řešených cestiček vedoucích přes poličky, stupátka a odpočívadla, například v podobě knížek a stolních zásuvek.

Pelíšky jsou vytvořeny ze starých kufrů. Ani jedno není náhoda. Designér velmi dobře ví, že tito hraví společníci člověka si obvykle nakonec nejvíc oblíbí předměty, které jim původně vůbec nebyly určeny, zatímco doplňky ze zverimexů někdy přímo programově ignorují. Nástupním místem pro kočičí cesty je 4 m vysoký strom.

Foto: Francesco Demichelis

Velká okna propouštějí do bistra spoustu denního světla a zároveň tak odhalují kolemjdoucím výhled do interiéru, kde se co chvíli kromě zákazníků objeví i některá z jeho trvalých obyvatelek.

Foto: Francesco Demichelis

Jako pelíšek slouží například starý kufr. Po dřevěném schodišti se vystoupá na loft, kde je útulné posezení.

Opravdovým pokojíčkem uvnitř kočko-bistra je malý loft zařízený sametovým křeslem, polštářky a historickým psacím stolkem se šuplíky.

Návštěvníci si zde mohou vychutnat kávu nebo smoothie a těšit se z bezprostřední blízkosti zvířat, která právě tuto část podniku okupují nejraději.

Foto: Francesco Demichelis

Kuchyňská část je jediným místem, kam mají kočky striktní zákaz vstupu.

Foto: Francesco Demichelis

Nejvíce domácký rys vykazuje bezesporu zařízení loftu. Alespoň místní kočky to tak rozhodně cítí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám