Hlavní obsah

Dřevostavba dostála náročným požadavkům nejen na prostor

Dřevostavby mají u nás stále punc jednoduchého domku, určeného k hospodářským účelům, případně k rekreaci. Dům ve východních Čechách je dalším důkazem, že opak je pravdou. Dřevostavby mohou předčit mnohá očekávání.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Z východní strany má dům jednoduchý obdélníkový tvar, fasádu ložnicové části pravidelně člení rytmus prosklených ploch a plných dveří obložených plechem.

Článek

Dřevo bylo u nás v minulosti potlačeno dalšími tradičními i novými stavebními materiály jako málo odolné a tudíž nepříliš trvanlivé.

„Má však mnoho předností - je lehké, lze s ním proto dobře manipulovat, při dodržení konstrukčních zásad a v určitých případech i díky chemickému ošetření může odolávat povětrnostním vlivům i možným škůdcům dlouhá léta," říká Patrik Zamazal, který se věnuje navrhování dřevostaveb.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Pohled na hlavní vstup. Horizontální charakter domu umocňuje vodorovný rastr dřevěného obložení a dlouhé pásové okno pod stropem společné obytné části.

Samostatně stojící nepodsklepený rodinný dům, který chceme dnes představit, nabízí svým majitelům útulnost domova, vzdušnost a komfort velké stavby a v neposlední řadě i v současnosti stále důležitější úspornost provozu.

Pozemek ve smíšené vilové zástavbě vznikl spojením původně několika samostatných zahrad a sadu. Zadáním pro architekty Patrika Zamazala a Jana Světlíka bylo navrhnout přízemní dům pro početnou rodinu s bohatým společenským životem.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Hlavní obytný prostor je osvětlen velkým prosklením orientovaným na západ a na jih a navíc nízkým pásovým oknem pod stropem po celém obvodě konstrukce.

Základním požadavkem byl velký obytný prostor a samostatné ložnice pro rodiče a pro každé dítě, součástí nízkoenergetického domu měl být i bazén, samozřejmostí pak propojení interiéru s exteriérem.

Než investor návrh schválil, vzniklo množství různých variant, výchozím bodem byla ovšem vždy prostorově velkorysá jednopodlažní dřevostavba.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Aby rozlehlý obytný prostor nepůsobil stísněně, architekti zvolili zvýšený strop. Přiznané dřevěné nosné rámy a stropní konstrukce jej zajímavě člení a opticky zkracují jeho úctyhodnou délku.

Stavba má jednoduchý půdorys ve tvaru písmene L a nabízí mnohočetné a různorodé vnitřní i vnější prostory. Vstupní hala se nachází v kratším příčném rameni, z ní lze vstoupit do hostinského pokoje s vlastním hygienickým zázemím, je zde umístěna i samostatná toaleta. S hostinským pokojem sousedí přístřešek pro automobily.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Půdorys: 1) vstup 2) WC 3) pokoj pro hosta 4) garáž 5) obývací pokoj 6) jídelna + kuchyň 7) sklad 8) domácí práce 9) technická místnost 10) ložnice rodičů + šatna 11) koupelna + WC 12

Centrum domu představuje společný obytný prostor v podélném křídle, zahrnující kromě obývacího pokoje také kuchyni s jídelnou. Prostřednictvím prosklené stěny je tato rozměrem velkorysá a současně útulná místnost opticky propojena s jižní částí zahrady.

Prostor před terasou je oživen jezírkem, které svým geometrickým tvarem koresponduje s prostorovou koncepcí domu.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Část domu se zvýšeným stropem, v níž se nachází společný obytný prostor, je navenek odlišena obložením fasády cortenovým plechem. Výrazné spárování opticky zmenšuje velkou horizontální hmotu.

Ze společné části se vchází do ložnic dětí, z nichž každá má samostatný vstup na zahradu, a do ložnice rodičů s koupelnou a šatnou. V tomto křídle je dále umístěna také technická místnost pro domácí práce a technologii domu a sklad. Prostor v mezipatře je využit jako pracovna.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Venkovní zpevněné plochy ze dřeva leží ve stejné úrovni jako trávník i podlaha domu. Další z prvků, které propojují interiér se zahradou.

Na podélnou loď navazuje krytá terasa s venkovní kuchyní, saunou a bazénem. Majitelé si původně představovali krytý vnitřní bazén se samostatným vchodem do zahrady, vzhledem ke komplikovanosti technického provedení takového bazénu však byla tato varianta vyloučena a rodina souhlasila s vnějším bazénem s vyhřívanou vodou.

Díky tepelnému čerpadlu je provoz hospodárný, při topení v krbu s výměníkem tepla je přebytečné teplo využito také k ohřevu této vody. V bazénu se tedy dá koupat i za chladnějšího počasí.

Foto: Andrea Lhotáková, www.mujdum.cz

Přízemní „hostinský“ trakt je podobně jako ložnicová část obložen modřínovým dřevem. Obytná zahrada se skládá z ústřední travnaté plochy, bazénu s dřevěnou terasou a obdélníkového jezírka na protilehlé straně.

Přestože investor netrval na nízkoenergetické stavbě, požadavky na nízkoenergetický dům jsou v zásadě splněny. Jako i v případě dalších domů architekta Patrika Zamazala je zde použito řízené větrání s rekuperační jednotkou, velký obytný prostor vyhřívá podlahové topení, samostatné místnosti radiátory. Dům je postaven systémem two by four v kombinaci s pohledovou trámovou konstrukcí, která podtrhuje velkorysé působení centrální místnosti.

Fasádu tvoří neobvyklá kombinace přírodního modřínu a cortenového plechu ve výrazných zemitých odstínech. Předností obou materiálů je schopnost stárnout a vyzrávat. Přírodní vzhled domu zdůrazňuje jednoplášťová vyspárovaná plochá střecha se zatravněným povrchem, jako hydroizolace je zde použita nepropustná kaučuková membrána.

MgA. Patrik Zamazal (1973)
Autorizovaný architekt. Vystudoval nábytkářství na střední uměleckoprůmyslové škole a architekturu na VŠUP v Praze, od r. 2000 se zabývá samostatnou architektonickou a projekční činností. Zaměřuje se na úspory energie ve stavebnictví, navrhování a realizaci dřevostaveb, věnuje se publikační a osvětové činnosti. V r. 2008 založil architektonickou kancelář Molo architekti.
"Renzo Piano v televizní talkshow Charlie Rose na otázku „Co je potřeba pro vynikající architekturu?" říká, že samozřejmě je potřeba dobrý architekt, ale že ještě mnohem důležitější je dobrý klient, bez něhož by dobrá stavba nikdy nevznikla. Nakolik jsme při práci na tomto domě byli dobrými architekty, neumíme nezaujatě hodnotit. Nicméně můžeme s odstupem říct, že klient nám byl sice náročným, ale opravdu velmi dobrým partnerem, a dům se v mnoha ohledech povedl právě díky němu," děkuje architekt Zamazal.

Dana D. Daňková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 480 m2

Užitná plocha cca 400 m2

Konstrukce betonové základové pasy, dřevostavba montovaná systémem two by four, dřevěný krov, zelená střecha

Výplně otvorů okna dřevěná euro, kombinace pevného zasklení a otevíratelných částí, dveře dýhované hladké do obložkových zárubní

Vytápění ústřední, podlahové vytápění + radiátory, zdroj energie tepelné čerpadlo, řízené větrání rekuperací vzduchu, krb s krbovou vložkou

Podlahy v obytných místnostech nášlapná vrstva z dřevěných podlahových vlysů, v koupelnách kaučuková podlahová krytina Nora

Tepelná ztráta objektu je 10kW. Dům má parametry nízkoenergetického domu.

Cena u tohoto typu staveb je cca 6000 Kč/m3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám