Hlavní obsah

Moderní dům postavený v Norsku nabízí zdravé a pohodlné bydlení

Moderní rodinný dům Future postavený v Norsku se vyznačuje množstvím inovativních technických i koncepčních řešení. Jeho cílem je maximální energetická účinnost budovy v souladu se zdravým a pohodlným bydlením.

Foto: Velux

Jednoduchá kompaktní stavba se stanovou střechou a obložením dřevěnými deskami odpovídá skandinávským tradicím i principům nízkoenergetického stavění.

Článek

Investoři se inspirovali experimentálním projektem Velux Model Home 2020, který se snaží dokázat, že minimální spotřeba energie na bydlení nevylučuje dostatek denního světla a čerstvého vzduchu v domě a blízkost přírodě.

Nachází se poblíž Trondheimu, v krajině obklopené horami. Z jižního svahu mají obyvatelé výhled na fjord Trondheim, mohou si užívat vycházky do přírody i blízká golfová hřiště.

Foto: Velux

K dvoupodlažní obytné budově přiléhá přízemní část s garáží, zádveřím a střešní terasou.

Stavba má jednoduchý koncept – k dvoupodlažní hlavní obytné části, kompaktní krychlové budově se stanovou střechou, přiléhá přízemní objekt – garážové stání, jehož střecha je využívána jako terasa.

Foto: Velux

Společný obývací prostor je otevřen do přízemí (prostřednictvím schodiště) i do krovu. Okna jsou vyváženě dimenzována tak, aby v interiéru bylo mnoho světla, ale nedocházelo ke zbytečným energetickým ztrátám.

V přízemí se nachází vstupní hala, tři pokoje a velká koupelna, schodiště vede do patra, které tvoří v podstatě jedna velká místnost otevřená do krovu – kuchyň, sezení a jídelna v jednom. Teplo domova symbolizuje a fakticky dodává centrální krb. Je tu ještě malá pracovna a WC. Technické zázemí se nachází v suterénu.

Foto: Velux

V přízemí se nacházejí vstupní hala a ložnice.

Ekologický přístup se uplatnil nejen v nových, v podstatě experimentálních technických řešeních, ale ve všech aspektech a fázích stavby. Dřevěný dům byl postaven převážně z místních obnovitelných materiálů, místními firmami. Tím se snížily požadavky na dopravu a některé technologické procesy na stavbě.

Foto: Velux

Společná rodinná koupelna zaujímá téměř čtvrtinu užitné plochy přízemí.

Obložení fasády černými dřevěnými panely dokládá spřízněnost s tradiční norskou architekturou, v interiéru „dostaly slovo“ bělené smrkové palubky, rovněž tradiční a charakteristický skandinávský materiál.

Energeticky aktivní dům

Energetický koncept stavby vychází ze dvou základních směrů: minimální spotřeba energie a maximální využití obnovitelných zdrojů energie. Dřevěná rámová konstrukce vnějších stěn i střešní plášť jsou zatepleny nadstandardní izolací z minerální vlny (tl. 350 mm a 500 mm), fasádní i střešní okna s trojskly maximálně propouštějí denní světlo, zabraňují únikům tepla a jsou vybavena stíněním. Stavba využívá pasivní solární zisky a je konstruována jako vzduchotěsná.

Foto: Velux

Patro

Foto: Velux

Přízemí

Foto: Velux

Suterén

Na jihovýchodním průčelí a zábradlí vidíme solární kolektory pro ohřev teplé vody. Přispívají i do systému teplovodního podlahového vytápění vstupní haly (pokryjí zhruba 50 % roční potřeby teplé vody, zbylou energii na ohřev TUV dodá elektrický bojler). Přízemí i patro jsou vytápěny krbovými kamny a krbovou vložkou Jotul a vybaveny systémem rekuperace tepla s účinností až 80 %.

Světlo a vzduch tvoří klima

Množství oken přivádí do interiéru denní světlo ze všech směrů, což zlepšuje prostředí v domě a snižuje spotřebu elektřiny na osvětlení. Projektanti navrhli dimenze i umístění oken tak, aby zajistila optimální světelné podmínky v průběhu všech ročních období.

Rovnoměrný a plynulý přísun čerstvého vzduchu, čili správné provětrání, zajišťuje automaticky řízená kombinace dvou ventilačních systémů. V zimě funguje rekuperace – přivádí čerstvý vzduch zvenčí, předehřívá ho ve výměníku tepla a rozvádí do interiéru. Jakmile se venku oteplí, systém se přepne do režimu přirozeného větrání.

Foto: Velux

Fasádní a střešní okna tvoří ucelený systém řízený centrální automatikou – čidla vyhodnotí vlhkost, teplotu a koncentraci CO2 v domě a na základě těchto informací se automaticky otevírají a zavírají fasádní a střešní okna. Příjemná teplota a čerstvý vzduch jsou tak v domě stále přítomné, nikdo nemusí myslet na to, zda nezapomněl vyvětrat či naopak zavřít okno.

Fota: archiv firmy Velux

Technické údaje

Zastavěná plocha: 233 m2

Užitná plocha: 160 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, montovaná dřevostavba s rámovou nosnou konstrukcí, dřevěný krov, obvodové stěny izolovány minerální vlnou tl. 350 mm (koeficient prostupu tepla U = 0,12 kW/m2K), střecha je izolována min. vlnou Glava Extrem 500 mm (U = 0,1 W/m2K), vnější obložení dřevěnými panely, střešní krytina falcovaný titanzinkový plech

Výplně otvorů: fasádní okna NorDan, střešní okna – dřevěná s izolačními trojskly (koeficient prostupu tepla U = 1,0 W/m2K, fasádní okna U = 0,7 W/m2K), vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní

Vytápění: systém rekuperace Swegon (vzduchotechnická jednotka s rotačním výměníkem tepla, obnovuje se přes 80 % tepla z odpadního vzduchu), krbová kamna a krbová vložka Jotul (tepelný výkon 5 kW, účinnost 82 %, nízké emise CO2), 18,5 m2 solárních kolektorů pro ohřev TUV, elektrický bojler

Dům je vzduchotěsný: blower door test 0,3

Větrání: hybridní ventilace – mechanická ventilace s rekuperací + přirozená ventilace v letním období

Projektanti: Brendeland & Kristoffersen, SSBygg as, Roger Lillebo 

Všestranný řídicí systém

Řídicí systém KNX (zn. Intel) monitoruje a ovládá veškeré technologie v domě. Jde o bezdrátovou komunikační síť, kde veškerá čidla (světelné a pohybové senzory, meteostanice, termostaty) posílají informace a pokyny výkonným zařízením — pohonům, ventilům, spínačům, relé, stmívačům atd. Ovládá osvětlení, teplotu v místnostech, větrání atd. Lze jej řídit dotykovými panely, pomocí chytrého telefonu nebo tabletu.

Další funkce: umožňuje vypnout všechna světla v domě v jeden okamžik, umožňuje snížit větrací systém na minimum, reguluje přívod vzduchu do krbu, reguluje teplotu vzduchu ve všech místnostech, ovládá venkovní osvětlení na fotobuňku, automaticky vypíná ohřev vody se 4hodinovým zpožděním (odjezd na dovolenou).

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Můj Dům. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám