Hlavní obsah

Designblok letos představuje i legendární světelné křeslo a la Hvězdné války

Novinky, tnk

Letošní přehlídka designových novinek Designblok nabízí ke zhlédnutí pestrou paletu nevšedních, ale i obyčejných užitných i čistě estetických předmětů do domácnosti. Fandové Hvězdných válek jistě ocení světelné křeslo, které se nabízí v aukci na prodej. K vidění je ale i mnohem uměřenější a elegantnější design včetně retro kousků.

Foto: Novinky

Světelné křeslo z roku 2002 (Kielnhofer Manfred) a žertovná tapeta od firmy Walone.

Článek

Designblok je každoroční mezinárodní přehlídkou novinek z oblasti designu nábytku, bytových doplňků aj. Letošním tématem celé akce je "Město". Stejně jako loni se ho ale drží jen málo designérů a většina tak představuje prostě jen své novinky.

Foto: Novinky

Praktické přenosné stolky na pohoštění (Hay).

Designblok probíhá na území celé Prahy ve vybraných prostorách. Hlavní části akce jsou ale situovány do Superstudia Futurama a Superstudia Šporkovský palác.

Foto: Novinky

Retro posezení z Cohn Auction.

Ve Šporkovském paláci je bohužel přehlídka opět stejně neuspořádaná jako loni v prostorách v Bubenské a návštěvník tak po prostorách občas bloudí a ocitá se na místech, kde se přehlídka nekoná.

Aukce pořádaná na Designbloku má letos styl

Velmi zdařilou expozici, která má styl, letos nabízí aukce designu 20. století CohnAuction.

Foto: Novinky

Sekce nábytku z aukce á la Bruselský styl.

K vidění je působivá retro kolekce nábytku, který je v jednotlivých místnostech uspořádán do stylově ucelených přehlídek.

Vystavení designových kousků na oslavě se nevydařilo

Jednou z nejnepovedenějších expozicí byla přehlídka prací studentů Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě (Atelier kov a šperk). Původně docela dobrý, ale nijak zázračný nápad, představit práce studentů na stole, který vypadá jako po velkém mejdanu, se příliš nezdařil. Přehlídka tak působí amatérsky a rozhodně neláká k bližšímu studování představených předmětů.

Foto: Novinky

Přehlídka prací Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě rozhodně vyzývá k zamyšlení.

Příjemným oživením, které má nápad, je design Lucie Koldové a Dana Yeffeta. Velké masivní lampy "Muffin lamps" jsou doplněny o dřevěné prvky a o sedací polštáře, které na první pohled vypadají přesně jako klasické velké péřové polštáře, ale po doteku je jasné, že jde o beton. Tohoto optického klamu dosáhli designéři i tím, že je v prezentační místnosti šero - takže se návštěvník při záměně materiálu celkem pobaví.

Foto: Novinky

Posezení s názvem Soft Pillow vyloženě pobavilo.

Lucie Koldová má za sebou již řadu designérsky velmi zdařilých prací. Mezi ty nejlepší jistě patří i kancelář, kterou lze během chvíle proměnit v tělocvičnu.[celá zpráva]

Naopak práce studia Pirsc porcelain s prvky kýče se moc nevydařila a studio na přehlídce tak prezentuje jen opravdové kýče (hlavně vázy Buquet).

Foto: Novinky

Retro interiér s pohovkou Favn (v překladu znamená favn: obejmout). Navrhl ji Jaime Hayón pro firmu Fritz Hansen.

Stejně jako loni zaujme osvětlení od firmy Brokis z ručně foukaného skla, které dobře zapadne do nadčasově řešeného interiéru. Ze svítidel stojí za zmínku i osvětlení od Amos design nebo svítidlo Fluentum od Preciosy.

Foto: Novinky

Zleva: efektní osvětlení (Preciosa), vpravo: křeslo s motivem krajky (Hay).

Designblok můžete navštívit až do neděle 9. 10. 2011. Superstudia jsou otevřena do soboty v době od 10 do 21 hodin, v neděli od 10 do 19 hodin. Vstupné činí 250 Kč, studenti zaplatí 150 Kč, školní skupiny 100 Kč za osobu (pedagogický doprovod má vstup zdarma). Vstupenka platí pro opakovaný vstup do obou Superstudií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám