Hlavní obsah

Vzrostlá lípa a parčík v pražských Strašnicích mají ustoupit bytovému domu

Právo, Lucie Fialová

Do boje za statnou lípu v Mrštíkově ulici ve Strašnicích, která by měla padnout kvůli výstavbě bytového domu, vyrazili obyvatelé z okolí. Petici proti kácení a plánované podobě budovy, jež zabere parčík, oblíbený především pejskaři, podepsalo kolem 150 lidí.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Lípa by měla ustoupit plánované výstavbě obytného domu.

Článek

„Je nám to hrozně líto. Každý strom má cenu, obzvlášť velký. Myslím, že by staletá lípa šla zachránit, kdyby projektant byl tolerantnější k zeleni,“ řekla Právu Ivana Mádrová z občanského sdružení Útulné Strašnice. „Chápeme, že park tady nemůže zůstat navěky, ale není potřeba kácet lípu, žádný jiný vzrostlý strom široko daleko není,“ pokračuje. Investor prý nedodržuje linii zástavby, kdyby nový dům nevybočoval tolik k silnici, strom by mohl zůstat.

„Prokazatelně dodržujeme uliční linii. Máme znalecký posudek, že strom není stoprocentně zdráv, navíc může být poškozen při výstavbě, uhodit do něj blesk, fouknout vítr. Nabízíme náhradní výsadbu 20 stromů v místě, které určí obec,“ reagoval pro Právo Petr Čadil ze společnosti CC Real, jež dotčený pozemek koupila před pěti lety. Mádrová ale uvedla, že existuje i jiný dokument, podle něhož je strom v pořádku. Útulné Strašnice chtějí nechat zpracovat ještě jeden posudek.

Viladomy s dvacítkou bytů

Dnešní podobě domu předcházela podle Čadila složitá jednání, nakonec se investor vrátil ke dvěma třípatrovým vila domům spojeným zaskleným spojovacím krčkem. Dohromady nabídnou kolem 20 bytů.

„Snažili jsme se respektovat a dodržet vše, co určuje stavební zákon. Zastavěná plocha odpovídá okolí, výška také,“ ujistil rozlícené občany. „Dub, který roste vzadu na pozemku, zůstane. Za lípu vysadíme dvacet jiných stromů,“ dodal Čadil. Projekt počítá i se zásadní revitalizací zbylé části parku, přibudou lavičky, osvětlení, cesty...

Stavět by se mohlo nejdříve koncem roku, práce potrvají tak rok a půl. „Snažili jsme se, aby dům zapadl do okolí. Je to členitá budova, žádná kostka,“ popsal stručně.

„Bude to stejné jako tamten dům,“ ukazuje na nedávno dostavěnou bílou moderní kostku, která působí mezi starými vilami jako pěst na oko, žena venčící v parku psa. Právu řekla, že petici podepsala, ale příliš nevěří, že protesty něco změní. „Už je to asi hotové,“ krčí rameny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám