Hlavní obsah

Legendární pražský palác Svět se zřejmě dočká oprav

Novinky, Tomáš Pernis

Jizva na tváři dolní Libně už možná brzy zmizí. S pracemi na zchátralém paláci Svět na Elsnicově náměstí by se mělo začít už v průběhu března. Na jednání s památkáři, zastupiteli Prahy 8 a stavebními úředníky to slíbil majitel Antonio Crispino.

Článek

Schůzka proběhla přímo v budově paláce, kde Crispino představil plán rekonstrukce. Před celkovou opravou se musí nejdříve staticky zajistit levé křídlo objektu, jehož roh se propadá. Železobetonové piloty tady podepřou stěnu podél Zenklovy ulice, poničená přístavba se částečně zdemoluje a zrekonstruuje.

Ovšem jakou má Crispinův slib váhu, se dá jenom spekulovat. Renovaci oznamuje už poněkolikáté. Za celou dobu přitom na Svět, který koupila jeho společnost v roce 1998, řemeslníci nesáhli. Stavební přípravy už přitom začaly. V budově se pracuje od loňského prosince.

„Konkrétní stav na místě dává velkou naději, že se začne. Pohybuje se tam asi šest dělníků. Považujeme to za dobrý vývoj,“ řekl Právu zástupce starosty Michal Šustr (TOP09), který se zúčastnil schůzky s Crispinem.

Radnice je rekonstrukci nakloněna. Přesto se na ní nemůže finančně podílet, protože Palác patří soukromému majiteli. „Chtěli bychom pomoct hlavně vstřícným postojem úředníků. Například při povolení umístit lešení a podobně,“ dodal Šustr. Uvažuje taky o pomoci s případnými majitelovými žádostmi o evropské peníze.

Navzdory havarijnímu stavu obývají nájemníci ještě 10 bytů. Osmá městská část by byla v případě rekonstrukce dokonce ochotna dočasně nabídnout nájemníkům obecní byty, než by práce skončily a mohli se nastěhovat zpátky.

Luxusní bydlení, jídelna, biograf i knihovna 

Někdejší pýchu Libeňanů dal postavit Ladislav Svět. Návštěvníkům se otevřela v roce 1934. Někteří uvnitř našli luxusní bydlení, další sem chodili na kávu nebo do knihovny a biografu. Součástí byla i jídelna automat Svět, kam chodil spisovatel Bohumil Hrabal, který učinil ve svojí tvorbě provozovnu nesmrtelnou.

V 90. letech přešel Svět do rukou Ekoagrobanky, později Union Banky. To už se zub času zakousnul do paláce naplno. Ani následný Crispinův odkup nepřinesl změnu. Prasklá olověná vana, ve které dům sedí a která ho má chránit před spodní vodou, dlouhodobě narušovala základy. Povodně v roce 2002 dokonaly dílo a Svět stál před demolicí. Zachránilo ho až ministerstvo kultury, které ho v roce 2003 prohlásilo kulturní památkou.

Palác Svět v novém by mohl znamenat taky Elsnicovo náměstí v novém. Osmička má zájem ho zvelebit. „Není to otázka roku 2011 nebo 2012. Hlavní je pro nás Svět. Výhledově ale uvažujeme o úpravě koryta Rokytky s křižovatkou, aby prostor vypadal jako skutečné náměstí,“ dodal starostův zástupce Šustr.

Reklama

Výběr článků

Načítám