Hlavní obsah

Obyvatelé Prahy 5 se bojí, že přijdou o park Kavalírka

Právo, Jakub Mračno

Oblíbené místo odpočinku by přes tvrzení radnice mohlo být podle námětů územního plánu zastavěno. Obyvatelé Prahy 5 se bouří v souvislosti s novými náměty na změny územního plánu, které nyní posuzuje pražský magistrát.

Foto: Právo

Občané prosazují zachování velikosti parku ve stávající podobě.

Článek

Už v minulosti byla radnice v čele se starostou Milanem Jančíkem kritizována za to, že se občané se změnami nemohli seznámit. Protesty občanů vedení páté městské části v zásadě ignorovalo, už na posledním zasedání zastupitelstva si totiž koalice Milana Jančíka (ODS) odhlasovala, že se lidé, kterých přišlo několik desítek, ke změnám nebudou vyjadřovat.

„Jde pouze o náměty, veřejnost se k navrhovaným změnám bude moci vyjádřit až v další fázi, kdy se bude zastupitelstvo zabývat návrhy na změny,“ řekl tehdy přítomným Jančík.

Právě jemu, senátorovi za ODS Miroslavu Škaloudovi a dvěma místostarostům adresovali již koncem června aktivisté z Občanského sdružení za záchranu parku Kavalírka (OSK) otevřený dopis, ve kterém vyzývají vedení Prahy 5 k veřejné deklaraci svých dřívějších prohlášení.

Občanskému sdružení vadí nedostatek informací

„Je zcela evidentní, že park Kavalírka má v této dopravně velmi zatížené lokalitě svou funkci a je pro místní a jejich děti jedním z mála kousků zeleně,“ uvedl pro radniční noviny už dříve místostarosta Prahy 5 Petr Horák (ODS).

Podle druhého z místostarostů, jimž byl dopis adresován, soc. dem. Jana Smetany byla v počátku celé kauzy hlavně chyba v komunikaci mezi radnicí a lidmi, situace se ale později zlepšila a obyvatelé se uklidnili. Vznikla dokonce i pracovní skupina a radnice místní aktivisty přesvědčila, že udělá pro záchranu parku maximum.

Rodina Brouků, jíž pozemky parku od doby první republiky patřily, souhlasila s jejich výměnou za jiné parcely. „Schválení námětů radními a jejich odeslání k zapracování do konceptu územního plánu budí dojem, že se radnice i starosta osobně s náměty, které znamenají v masivní míře zastavování zeleně, ztotožňují a podporují je,“ řekl Právu Jan Fiala z OSK.

Podle dovětku otevřeného dopisu se sdružení, jehož prioritou je zachování parku Kavalírka, nehodlá smířit ani s dalšími náměty na územní plán. Radní by podle OSK měli jasně a veřejně říci, zda platí jejich dřívější prohlášení.

Lidé se bojí možné další masové bytové výstavby

„Je to celé podivné, jsme přesvědčeni, že se snaží za našimi zády změnit v územním plánu veškerou zeleň na stavební parcely, samo o sobě je ale těžké se k námětům vůbec dostat, lidé tak netuší, co se vlastně chystá,“ řekl Právu Martin Pištora, který se chtěl jako občan s náměty seznámit na jednání zastupitelů.

Mezi dalšími nespokojenci se hovořilo například o návrzích masivní bytové zástavby na Dívčích hradech či dokonce o výstavbě domů v petřínských zahradách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám