Hlavní obsah

Podle čeho vybírat zdicí materiál

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při plánování stavby rodinného domu je důležitým krokem volba vhodného zdicího materiálu. Ze zkušenosti víme, že na domě později vyměníme cokoli kromě zdí.

Foto: YTONG (3x)

Pasivní rodinný dům zděný z pórobetonu s difúzně otevřenou skladbou, fasádou s kontaktním zateplením a valbovou střechou s krytinou pro nízký sklon.

Článek

Jestli zainvestujeme do dražšího a kvalitnějšího, nebo zvolíme kombinaci levnějšího materiálu se systémem dodatečné tepelné izolace, je jen na nás. Ovšem volba kvalitního stavebního materiálu ovlivní statiku i životnost domu, jeho tepelně izolační a akumulační vlastnosti. Finančně se pak vše promítne v nízkých nákladech na vytápění i na vyšší hodnotě domu.

Foto: HELUZ

Cihla Heluz Family 2v1 má nejlepší tepelně izolační vlastnosti ve svém segmentu. Také ostatní výrobky mají vynikající parametry a umožňují sestavit hrubou stavbu při dodržení nejpřísnějších norem na energetickou náročnost budov.

Výhodnější jsou ucelené stavební systémy umožňující rychlou výstavbu s minimalizací mokrých procesů i tepelných mostů.

Co ovlivní užitné vlastnosti

Jednotlivé druhy materiálů ovlivní celkovou cenu stavby jen minimálně, proto jsou hlavním kritériem pro výběr jejich užitné vlastnosti – hlavně tepelný odpor, ale i zabudovaná vlhkost, zdravotní nezávadnost, optimální vlhkost, zvukově izolační vlastnosti či trvanlivost stavby.

Foto: HELUZ

Řadové domky v Michalovicích jsou koncipované jako nulové – s téměř nulovou spotřebou energie, která je kryta z obnovitelných zdrojů. Na výstavbu byl použit komplexní cihelný systém.

Důležitým parametrem je také komplexnost a flexibilita zdicích prvků, jež zaručí jednoduchost stavby, sníženou pracnost, bohatou nabídku sortimentu a umožní i případné pozdější úpravy či rekonstrukce. Všechny tyto faktory rozhodnou o nákladech a kvalitě bydlení zejména v budoucnosti.

Plné pálené cihly

Jsou osvědčenou klasikou. Mají vynikající akumulační a dobré zvukově izolační vlastnosti a dlouhou životnost. Z hlediska tepelné izolace však nabízejí slabší hodnoty a nezbytné je jejich doplnění izolačním systémem.

Foto: HELUZ

Cihly Heluz Family 2v1 s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Postavit z nich lze pohodlně pasivní dům v jedné vrstvě hrubé stavby bez dodatečného zateplení, neboť tyto cihly už zateplení obsahují ve své vlastní struktuře.

Foto: POROTHERM

Broušené cihly Porotherm 30 T Profi Dryfix pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo tloušťky 300 mm s velmi vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny.

Při zdění se spotřebuje poměrně velké množství malty a výstavba se prodraží i pracností. Běžné pálené cihly se totiž vyrábějí v malých formátech.

S plnými cihlami se dnes setkáme spíš v podobě lícového zdiva nebo vnitřních přizdívek stěn, kde jsou s vymazanými spárami přiznané a na povrchu se lakují.

Dutinové cihelné bloky

Mají soustavu dutin a pórů, čímž vylepšují tepelně izolační vlastnosti a snižují hmotnost cihly. Cihla je zároveň křehká a náchylná k popraskání, avšak snadno se řeže.

Systém pera a drážky zpřesňuje a usnadňuje výstavbu a také šetří spojovací materiál. Tento systém zahrnuje mnoho specifických prvků, které je nutné použít – např. při řešení stavebních otvorů nebo rohů.

Foto: POROTHERM

Plnění přísných podmínek energeticky efektivní výstavby na tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí zajišťuje tepelná izolace ve formě kamenné vlny integrované uvnitř dutin cihly Porotherm 38 T Profi (2000 Kč/m2).

Cihelné bloky jsou prostupné pro vodní páry, ekologicky nezávadné a mají dobré zvukově izolační vlastnosti.

Broušené cihelné bloky

Patří k nejoblíbenějším cihelným prvkům. Díky jejich přesnému formátu je zdění snadné a rychlé. Princip tenkovrstvého zdění obnáší pouze milimetrovou vrstvu spojovacího materiálu plus systém pera a drážky na boku cihel.

Rychlé je jak zdění, tak i vysychání stavby, stavět se dá i na sucho. Ucelený systém umožní výstavbu v jednotném sortimentu, což vždy minimalizuje vznik tepelných mostů.

Pórobetonové tvárnice

Jejich hlavními složkami jsou křemičitý písek, cement, vápenec a voda, zároveň jsou vylehčeny speciálním plynem. Dutinky přispívají k dobrým tepelně izolačním vlastnostem tvárnic, které se prodávají jako stavební systém s mnoha prvky.

Foto: YTONG

Pórobeton je masivní stavební materiál, který se vyrábí z přírodních surovin, ať už to je vápno, písek a voda. Má výborné tepelně izolační a technicko-statické vlastnosti.

Velkou předností materiálu je rychlost výstavby, umožňující suché spojení na pero a drážku v rámci jedné řady a spojení následující vrstvy tvárnic vrstvičkou tmelu nebo malty.

Rychlé je také vrtání, opracování či úprava velikosti tvárnic, stejně tak jako otvory pro instalace a rozvody, které upravíme základními nástroji. S tvárnicemi se pracuje snadno a rychle i díky jejich nízké hmotnosti.

Tvárnice menších šířek se osvědčily u rekonstrukcí bytových jader, protože jsou lehké a nezatíží tak konstrukci bytového domu.

Foto: YTONG

Výhodou kompletního modulového pórobetonového stavebního systému pro hrubou stavbu jsou produkty klasického formátu i výrobky velkoformátové, které lze využít od sklepa po střechu a které zaručují rychlé a snadné zpracování.

Nevýhodou pórobetonových tvárnic je jejich nižší pevnost v tlaku. Proto se používají při stavbě rodinných domů, nikoli výškových budov. Pórobeton je nasákavý materiál, vyžadující kvalitní hydroizolace, nelze s ním stavět v záplavových oblastech. Stavbu je navíc nutné co nejrychleji zastřešit a nechat důkladně vyschnout. Nižší jsou i akumulační a zvukově izolační vlastnosti pórobetonových tvárnic.

Vápenopískové cihly a bloky

Jsou variantou klasických pálených cihel. Vyrábějí se z křemičitého písku, vody a nehašeného vápna. Mají dobré akumulační i akusticky izolační vlastnosti.

Foto: KM BETA

Pro stavbu tepelně úsporných, nízkoenergetických a pasivních domů je určen vápenopískový prvek KMB Sendwix Therm, který doplnil moderní dvouvrstvý zdicí systém.

Na rozdíl od pálených cihel je k dostání sortiment více tvarů a barev, v plné i děrované formě – vždy v přesném formátu. Díky tomu se vápenopískové cihly používají také jako estetický prvek. Při zdění se opět uplatňuje malta.

Foto: KM BETA

Moderní vápenopískové zdicí prvky jsou vyrobené s vysokou přesností a umožňují tak tenkovrstvé lepení a spolu se suchou převazbou svislých spár systému pero–drážka zajišťují podstatně vyšší rychlost výstavby a významnou úsporu materiálů.

Hledáme kompromis

Smiřme se s tím, že zcela ideální dům nepostavíme. Každý z uvedených materiálů má své plusy i minusy. Při jejich výběru se tudíž řídíme jak jejich vlastnostmi, tak i místními zvyklostmi. Vždy je ale nutné dodržovat postupy doporučené výrobcem.

Stavebníkům se osvědčuje používat od jednoho výrobce nejen zdicí materiál, ale i fasády a omítky. Jedině tak za ně výrobce převezme garanci.

Foto: POROTHERM

Jednoduché řešení představuje použití keramobetonového stropu bez celoplošné nadbetonávky. Pro tyto stropy neplatí podmínka celoplošného kladení sítí, proto lze tyto vložky uplatnit i při použití vysokých trámů, a tím dodržet požadovanou výšku 25 cm.

Výhodná je i realizace hrubé stavby na podzim, aby se předešlo zbytečným komplikacím. Nevyzrálé stavby snadno poznáme podle popraskaných omítek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám