Hlavní obsah

Podle čeho vybírat úsporný elektrospotřebič

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupě chladničky, pračky, myčky nádobí, televizoru nebo vysavače vždy vyžaduje porovnání určitých kritérií. Zpravidla jde o nákup v hodnotě tisícovek či desítek tisíc korun, a to už je pádný důvod pro naši důkladnou přípravu! Co máme vědět, abychom si vybrali nejúspornější elektrospotřebič?

Foto: AEG

Jedinečný výkon mytí s minimální spotřebou energie představuje nová generace myček nádobí ProClean™, s níž dosáhneme vysoké úrovně čistoty s každou náplní. Myčka se zárukou 10 let je zařazena v energetické třídě A+++.

Článek

Kromě ceny jistě rozhodují i další faktory, jako jsou tvar, barva, design, konkrétní značka výrobce, funkční i užitné vlastnosti spotřebiče.

Foto: KASA.CZ

Kombinovaná chladnička Goddess RCC 0155 ve stříbrné barvě s červeným sklem na dveřích (od 8790 Kč) se ihned stane neotřelým doplňkem jakékoli kuchyně. Pracuje v úsporné třídě A++ a její celkový objem je 190 l (135 l tvoří chladnička, 55 l mraznička).

Důležitý je ale i údaj o nákladech na provoz daného spotřebiče v průběhu jeho životnosti. V tom nám výrazně napoví takzvaný energetický štítek produktu.

Způsob nákupu

Někdo dává přednost návštěvě specializovaných obchodů a porovnává výrobky vystavené přímo na prodejně. Pracný, časově náročný způsob.

Foto: GORENJE

Nejnovější model pračky W7443LR v rozverné červené je vybaven integrovaným snímačem Total Weight Control, který šetří vodu, elektřinu, ale také umožňuje tichý provoz pračky a prodlužuje její životnost.

Mnozí preferují nákupy přes internet. Na některých internetových stránkách lze vyhledávat podle zvolených preferencí daného spotřebiče, což umožňuje rychlé porovnávání, navíc z pohodlí domova.

Spotřeba energie

Údaje k mnoha spotřebičům obsahují zároveň i spotřebu energie za rok nebo den provozu, na jeden prací nebo mycí cyklus a podobně. Po vynásobení této spotřeby cenou elektřiny platnou pro domácnosti (viz faktura nebo dodavatel) pak zjistíme i to, kolik nás bude stát jeho provoz.

Foto: HOTPOINT

Předem plněná pračka Futura WMD 843BS EU (7990 Kč) s kapacitou 8 kg v energetické třídě A+++ je vybavena programem Odstraňování skvrn, nechybí antialergenní cyklus a Eco programy, díky nimž lze ušetřit více než 50 % energie obvykle používaného cyklu.

Dost důležitý je tento parametr např. u chladniček, protože ty jsou v provozu doslova 24 hodin denně 365 dní v roce.

Foto: GORENJE

Chladnička v nejnovější baby blue barvě ze série Retro Cooling Collection, kde nechybí nejpopulárnější odstíny oranžové, žluté, červené, zelené či modré a hravé styly - elegantní Chic, romantický Vintage a odvážný Funky.

Chladnička se spotřebou ve třídě A++ ušetří proti starší chladničce ve třídě B (při stejném objemu) za deset let životnosti až 10 000 Kč pouze na elektřině! Za tento obnos už si koupíme i novou chladničku.

Foto: PHILIPS

Espresso Saeco Gran Baristo HD8965 (35 999 Kč) s šířkou pouhých 20,5 cm a s revolučními technologiemi vaří kávu rychleji, ve více variantách a nabízí jednodušší údržbu, s příkonem 1900 W a tlakem čerpadla 15 barů.

Levnější provoz

Skutečná spotřeba energie se bude lišit způsobem obsluhy spotřebiče a v případě chladničky i umístěním či velikostí, kterou zvolíme.

Vybrat si úsporný spotřebič znamená jeho levnější provoz. Proto se při výběru spotřebiče vyplatí pozorně sledovat a porovnávat provozní spotřebu elektřiny.

Foto: ELECTROLUX

Myčka nádobí RealLife® zvládne všechno bez ohledu na to, co do ní vložíme. Od největších, nejzašpiněnějších pánví přes mísy a talíře po nejkřehčí sklo. Myčka vždy zajistí vynikající umytí a zářivé výsledky.

V obchodě ji zjistíme z energetického štítku umístěného na vystaveném spotřebiči. V internetovém obchodu z informací uveřejněných na stránkách u nabízeného výrobku. Každý obchod, ať už kamenný nebo elektronický, má tyto údaje dnes již povinně uvádět!

Foto: HOTPOINT

Multifunkční pečicí trouba Openspace OK 1037EL D. 20 X/HA S má při zachování vnějších rozměrů na šířku vnitřní objem o 32 % větší proti klasickým troubám a umí rozdělit interiér trouby izolačním rozdělovačem na dva samostatné prostory.

Energetické štítky

Energetický štítek zařazuje spotřebič do konkrétní energetické třídy a přináší i doplňující informace o provozní spotřebě elektrické energie, případně o spotřebě vody, hlučnosti a podobně.

Foto: PHILIPS

Nový energetický štítek u vysavačů informuje o třídě energetické účinnosti, roční spotřebě energie (kWh/rok), třídě zpětných emisí prachu, hladině síly zvuku (dB) a výkonu čištění.

Nové energetické štítky jsou k dispozici pro chladničky, mrazničky a jejich kombinace, pračky, dále myčky nádobí, vysavače a televizory. Původní energetické štítky ještě stále platí pro sušičky a elektrické trouby.

Foto: PHILIPS

Novinkou je vysavač PerformerPro ECO FC9197 energetické třídy A (5599 Kč), disponuje speciálně tvarovanou prachovou komorou, těsněním HEPA AirSeal s filtrem HEPA 13, sací hubicí 3-v-1 TriActive Max, i štěrbinovým nástavcem, kartáčem a malou hubicí 2 v 1.

Třída A+++ je vždy nejlepší! Další informace o energetických štítcích najdeme na webových stránkách: www.uspornespotrebice.cz, nebo na: www.topten.eu. Pro chladničky, mrazničky, kombinace chladničky s mrazničkou, volně stojící mrazničky a vestavné chladničky platí energetická třída A+++, pro ostatní chladničky a mrazničky energetická třída A++.

U myček nádobí je vhodná energetická třída A++, účinnost sušení třídy A a spotřeba vody do 3360 l vody/rok (při 280 mycích cyklech).

Foto: LG ELECTRONICS

Stylový vzhled nové pračky Titan 2.0 doplňují moderní funkce, šetrné praní a možnost propojení se smartphonem. Vyznačuje se extrémně rychlým praním - standardní program trvá pouhých 59 minut.

U standardních předem plněných praček hledáme energetickou třídu A+++, která je proti pračce třídy A až o třetinu úspornější.

U vrchem plněných praček se zaměříme na energetickou třídu A++.

Sušičky prádla mají horší energetické parametry, je však možné nalézt i sušičky se spotřebou nižší až o 50 %, než odpovídá zařazení do energetické třídy A. Pro vysavače platí energetická třída A či lepší.

Televizory se řadí do energetických tříd podle velikosti úhlopříčky - TV úhlopříčky do 70 cm třída A, TV úhlopříčky do 120 cm třída A+ a TV úhlopříčky 120 cm a více třída A++.

Foto: GORENJE

Moderní design, úsporný provoz a maximální výsledek zaručí vestavné trouby s topným tělesem HomeMade. Některé modely mají zaoblený vnitřní tvar, což ve spojení s chytře umístěným topným tělesem imituje tradiční pece na dřevo.

Pro kávovary, ať už automatické nebo na kapsle, je důležitá nízká spotřeba elektrické energie v režimu zapnuto i v nečinnosti (v pohotovostním režimu méně než 1 W).

Úsporné kávovary s funkcí auto-off či jiným úsporným režimem automaticky přecházejí do pohotovostního režimu.

Co se vyplatí

Při provozu staré lednice se spotřebou 2 kWh/24 hodin zaplatíme v průběhu deseti let (průměrná životnost lednice) o 27 375 Kč více, než za provoz nové chladničky se spotřebou 0,5 kWh/24 hodin.

Takže i kdybychom si dnes pořídili novou energeticky úspornou lednici v hodnotě 15 000 Kč a nahradili jí starý neúsporný spotřebič, za deset let jejího provozu ušetříme celých 12 375 Kč!

A to nemluvíme o vyšším uživatelském pohodlí, hezčím designu, tišším provozu a dalších výhodách novějších spotřebičů.

Víte, že…

Vysloužilé elektrospotřebiče nepatří na černou skládku, ani do běžného kontejneru se směsným komunálním odpadem?

Zejména starší elektrospotřebiče obsahují některé nebezpečné látky.

Nejjednodušší je při nákupu nového spotřebiče odevzdat starý prodejci, případně využít sběrné dvory nebo mobilní svozy velkoobjemového či nebezpečného odpadu.

U elektrických trub prozatím zůstává zachován původní typ štítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám