Hlavní obsah

V Českém Krumlově praskají cenné historické domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Lidem v historickém centru Českého Krumlova, které patří mezi chráněné památky UNESCO, začaly v posledních měsících praskat zdi domů. Podle jejich majitelů to má souvislost s právě probíhajícími protipovodňovými úpravami v korytě Vltavy. V pondělí o tom informoval Český rozhlas.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov

Článek

Lidé se shodují, že praskliny se v domech objevily přibližně půl roku poté, co byla hladina řeky asi o metr snížena a koryto prohloubeno. „Zmapovali jsme šestnáct domů v ulici a praskliny se objevují ve většině z nich,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Bloch, majitel 500 let starého domu u řeky.

Souvislost mezi stavbou a prasklinami na domech nevyloučil ani hlavní projektant Daniel Vaclík s tím, že statiku domů ze všech hledisek nikdo odborně nezhodnotil.

Někteří obyvatelé města zorganizovali petici a požadují zastavení úprav v řece. Zejména chtějí zabránit instalaci svislých zábran, které jsou použité například v Praze.

Starosta města Dalibor Carda považuje připravování dalších částí protipovodňových opatření za svou povinnost. Připustil však, že bude nutné se zeptat těch, kteří již byli v minulosti zatopeni. „Pokud budou chtít být znovu pod vodou, tak je necháme zatopit,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám