Hlavní obsah

Architektonická kancelář DaM je podepsaná nejen pod Palácem Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacetiletou práci české architektonické kanceláře DaM představuje výstava, která začala ve středu v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Vedoucí osobnosti studia, Richard Doležal a Petr Malinský, připravili průřez celým obdobím existence studia a ukážou své dokončené stavby i nerealizované projekty.

Článek

První část obrazové prezentace je kromě záběrů klasiků české fotografie architektury doplněna o rovinu současné podoby staveb zachycené fotoaparátem Dušana Tománka. Tyto černobílé záběry jsou z nedávné doby, ukazují tedy i proměnu staveb, jejich život, fungování a komunikaci s obyvateli, nájemci a kolemjdoucími.

Palác Euro se v roce 2003 dostal mezi třicítku nejlepších evropských staveb nominovaných na Mies van der Rohe Award. Ve stejném roce v Česku autoři získali ocenění za nejlepší novostavbu v Grand prix architektů. Palác doplňuje pomyslný trojúhelník dole na Václavském náměstí v Praze, jenž tvoří palác Koruna a dům ČKD od Aleny Šrámkové, o které se můžete dočíst více ZDE.

Druhá část expozice představuje méně známé či doposud nerealizované práce formou modelů. Své místo zde našly vedle výrazných soutěžních návrhů i projekty, jejichž výstavbu lze momentálně sledovat v reálném čase, například u výškové budovy Filadelfie v michelském BB Centru.

Malinský a Doležal založili studio v roce 1989, a tedy letos slaví dvacáté výročí spolupráce, v roce 2006 se stali společníky DaM dlouholetí spolupracovníci Petr Burian, Jiří Havrda, Jiří Hejda a Jan Holna. Vedle novostaveb se studio zaměřuje ve velké míře i na objekty památkového charakteru.

Výstavu i rekapitulaci výsledků dvou desítek let působení kanceláře zachytí také pečlivě připravená monografie, pod kterou jsou podepsaní teoretik umění Richard Drury, kurátor výstavy, a grafik Robert V. Novák. Výstava v galerii Jaroslava Fragnera potrvá do 31. srpna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám