Hlavní obsah

Volvo bude od roku 2017 nabízet auta bez klíčů, nahradí je aplikace v mobilu

Novinky, maž

Fyzický klíč nebude potřeba, nahradí jej aplikace v mobilu. Volvo nyní testuje technologii takzvaného digitálního klíče. Jako první automobilka na světě by jej za dva roky chtěla nabízet do sériových modelů. Ale Volvo ujišťuje, že klasický klíč k jejím modelům dostanete. Pokud budete chtít.

Foto: Volvo

Volvo bude používat k otevření/zavření vozu mobilní telefon a technologii bluetooth.

Článek

Automobilka Volvo začne tzv. digitální autoklíče zkoušet od letošního jara v rámci firmy Sunfleet, která má na starost sdílení vozů na letišti v Göteborgu. V roce 2017 bude novou technologií digitálního klíče vybaven omezený počet sériově vyráběných vozů.

Digitální klíč u automobilu je natolik zásadně nová věc, která z pohledu většinového zákazníka nepřináší mnoho praktických výhod, že ji automobilka bude nabízet jen v omezeném množství. Pokud bude majitel nového volva chtít, dostane samozřejmě i klasický fyzický klíč.

Výhodu absence fyzického klíče vidíme zejména v autopůjčovnách nebo při sdílení auta více uživateli (car sharing). Většinového automobilistu - pokud není technickým hračičkou - ale tato novinka nejspíš neosloví.

„Prostřednictvím této aplikace by se lidem otevřela příležitost kdekoliv na světě si v půjčovně zamluvit a zaplatit vůz, načež by jim byl do jejich mobilního telefonu ihned doručen digitální klíč od vypůjčeného automobilu. Po příjezdu by zákazníci našli daný vůz jednoduše prostřednictvím GPS souřadnic, odemkli by jej a hned by se mohli vydat na cestu, čímž by se vyhnuli frustrujícím frontám u přepážek půjčoven aut na letištích nebo na vlakových nádražích,” vysvětluje Petra Doležalová z českého zastoupení Volva.

Anketa

Jaký klíč byste chtěli ke svému novému automobilu?
Klasický, jako dosud
85,6 %
Digitální (aplikace v mobilním telefonu)
14,4 %
Celkem hlasovalo 696 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám