Hlavní obsah

Traktory Svoboda se po 80 letech vrátily do Kosmonos

Právo, ČTK, rap
Kosmonosy

Úspěšnou výrobu traktorů Svoboda si v sobotu v Kosmonosích u Mladé Boleslavi připomínali potomci zakladatele továrny Václava Svobody a další příznivci těchto strojů. Ve Škoda servisním centru byly vystaveny desítky historických traktorů, které se na tomto místě vyráběly v letech 1936 až 1949.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Traktory Svoboda

Článek

Továrna v Kosmonosích stávala kdysi v místech, kde je nyní servisní centrum mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, a vznikla přesně před 80 lety.

Jednoduše konstruované a díky tomu téměř bezporuchové stroje se začaly šířit nejen mezi zemědělci. Několik traktorů zakoupila ve druhé polovině 30. let minulého století i firma Baťa pro tažení svých člunů s lignitem po dopravním zavodňovacím kanálu.

Na zdi zdejší haly servisního centra byla nově odhalena pamětní deska původnímu majiteli továrny, která kdysi zaměstnávala až 350 lidí, Václavu Svobodovi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Traktory Svoboda se vrátily do Kosmonos

Václav Svoboda byl technik, vynálezce a držitel několika patentů oceněný Českou akademií věd. Jeho první traktor byla tříkolka Diesel kar 5.

"Věnoval se nejdříve výrobě benzinových motorů, poté elektromotorů a výrobků z elektromotorů a v roce 1935 byl vyroben v Kosmonosech první traktor," řekl jeho vnuk a člen Svoboda Traktor Klubu Josef Petr.

Součástí výstavy byla i expozice o Svobodově díle, patentech a vynálezech, historické fotografie a projekce filmových dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám