Hlavní obsah

Bezmála čtyřicetiletá Lada Niva se dočká verze Urban, poprvé s klimatizací

Novinky, maž

Ruská automobilka AvtoVaz vyrábí model Lada Niva, respektive Lada 4x4 bez výraznějších změn od roku 1977. Letos přijde na trh verze nazvaná Urban, která nabídne některé nové prvky komfortní výbavy a hovoří se i o nižší světlé výšce.

Foto: AvtoVaz

Lada 4x4 Urban (2014)

Článek

V Česku je tento malý, v terénu velmi schopný, avšak na silnici nepříliš komfortní off-road znám pod názvem Niva, od roku 2009 se používá označení Lada 4x4, v domovském Rusku jej znají pod označením VAZ 2121.

Nová verze Urban se zatím ukázala na dvou oficiálních fotografiích, prakticky žádné informace ale od ruské automobilky nezazněly. Jisté je, že světová premiéra proběhne v srpnu na moskevském autosalonu a patrné jsou i některé změny na vnějším designu. Které? Nárazníky vepředu i vzadu jsou v barvě karoserie, jiná je i mřížka chladiče.

Kliky na dveřích už nejsou chromované, ale v barvě karoserie, stejně jako zpětná zrcátka (ta jsou podle nás větší než doposud). Změněná je i konstrukce zadního stěrače.

Foto: Lada

Lada Niva

Klimatizace i elektricky ovládaná okna

Uvnitř je klimatizace, která dosud (!) chyběla. Najdete zde i vyhřívaná sedadla, elektricky ovládaná zpětná zrcátka nebo elektrické ovládání bočních oken. Všechno to jsou prvky, které mají i nejmenší evropská, americká, japonská a korejská auta, pro Nivu jde o revoluční prvky.

Ruská média také hovoří o 20 mm snížené světlé výšce u provedení Urban, tato informace je zatím neoficiální. Neznámou je ale prodejní cena i datum, kdy se nové provedení začne nabízet na českém trhu.

Foto: AvtoVaz

Lada 4x4 Urban (2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám