Hlavní obsah

Elektrická Kia Soul: podívejte se, jak se vyrábí

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia zveřejnila informace k elektrické verzi kompaktního SUV Soul. Automobil se v Evropě začne prodávat v druhé polovině letošního roku, dočká se i Česká republika.

BEZ KOMENTÁŘE: Elektrická Kia Soul: podívejte se, jak se vyrábíVideo: Kia

 
Článek

Soul EV se vyrábí v korejském závodě Kia Gwangju (Kwangdžu), jednom ze tří závodů Kie v Jižní Koreji. Zpočátku se počítá s výrobou pěti tisíc elektromobilů ročně.

Prodeje se dočká i Česká republika, jakkoliv je nejenom u nás prodej elektromobilů okrajovou záležitostí. Prodejní cena zatím zveřejněna nebyla, standardní provedení začíná na částce 315 tisíc korun.

Foto: Kia

Soul EV se vyrábí v korejském závodě Kia Gwangju.

Soul EV vychází z běžného soulu druhé generace, o pohon se stará elektromotor o výkonu 81 kW (110 k) a točivém momentu 285 Nm. Ten se přenáší na přední kola prostřednictvím jednostupňového redukčního převodu.

Zrychlení z 0 na 100 km/h je otázkou 11,2 sekundy, nejvyšší dosažitelná rychlost činí dle údajů Kie 145 km/h.

Továrny Kie jsou „zelenější”

Soul EV má v evropské verzi kombinovaný dojezd mírně nadprůměrných 212 km. Energie se uchovává díky 192 lithium-polymerovým akumulátorovým článkům s kapacitou 27 kWh, uloženým pod podlahou.

Palubní nabíječka s výkonem 6,6 kW na střídavý proud umožňuje plné nabití akumulátoru během pěti hodin.

Foto: Kia

Soul EV se vyrábí v korejském závodě Kia Gwangju.

Je výtečné, že se při výrobě myslelo i na ekologii: elektrický soul využívá při výrobě 23 kilogramů bioplastů a 10% podíl uhlíku s organickým původem.

Kia v roce 2013 zvládla ve svých závodech Hwasung, Sohari a Gwangju meziročně snížit celkovou spotřebu vody o 6 procent.

V roce 2013 poklesl objem produkovaného odpadu v meziročním srovnání o 3,6 %, což znamená snížení hmotnosti odpadu oproti roku 2012 o 8399 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám