Hlavní obsah

Nový model Corvette je nejrychlejší v šedesátileté historii

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový model Chevrolet Corvette bude dost možná jednou z největších hvězd autosalonu v Detroitu, který začne během několika hodin. Nová "Vette" má pod kapotou osmiválec s výkonem 455 koní, zrychlení 0-96 km/h zvládne podle výrobce "pod čtyři sekundy".

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray (2013)

Článek

Chevrolet tvrdí, že nová Corvette (v názvu se nově objevuje ikonické označení Stingray) nemá s předchozí generací prakticky nic společného. Novinka, která má pochopitelně poháněná zadní kola, využívá novou rámovou strukturu a podvozek, jiný je i design exteriéru i interiéru.

Hmotnost zatím nebyla zveřejněna, jisté však je, že rozložení mezi nápravy má ideální poměr – přesně polovina hmotnosti „leží“ na přední nápravě, zbytek je situován vzadu.

Corvette Stingray 2013 nabídne výkon 455 koní (335 kW) a točivý moment 610 Nm. Jde o nejrychlejší sériovou corvette všech dob, jakkoliv automobilka zrychlení zatím pouze naznačila - 0 na 60 mil /h (0-96 km/h) je otázkou „méně než 4 sekund“.

Nejvyšší rychlost je zatím neznámou, spotřeba paliva dosahuje 9,1 l/100 km. Nový motor 6,2 l LT1 V8 využívá přímého vstřikování a variabilní časování ventilů.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray (2013)

Horčík, uhlík, hliník...

V interiéru je použit karbon, hliník a kůže. Rámy dvojice sedadel jsou z hořčíku. Technickou zajímavostí je sedmistupňová manuální převodovka; tolik stupňů zatím pro manuální řazení nabízí Porsche v nové generaci modelu 911. V nabídce má sedmá generace corvette i šestistupňovou automatickou převodovku.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray (2013)

Chevrolet se chlubí použitím uhlíkových vláken na kapotě a odnímatelném střešním panelu. Nárazníky, dveře a zadní panely jsou kompozitové, rám je hliníkový. Vepředu jsou standardem osmnáctipalcová litá kola, vzadu o palec větší.

V nabídce bude i Z51 Performance Package pro jízdu na okruzích. Tato verze je vylepšená o diferenciál s elektronicky omezeným prokluzem, integrální chlazení brzd, diferenciálu a převodovky.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray (2013)

Cena zatím nebyla zveřejněna, do autosalonů se nový sportovní model dostane ve třetím čtvrtletí letošního roku. Vzhledem k tomu, že minulá generace stála v Česku kolem 1,5 miliónu korun, v případě podobné ceny by poměr cena/výkon byl mimořádně výhodný. Nehledě na nezpochybnitelnou image této americké sportovní klasiky.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám