Hlavní obsah

Kolik kilometrů ujedete na palivovou rezervu? Záleží hlavně na jízdním stylu

Novinky, maž

Všechna současná auta mají takzvané "hladové oko" - tj. signalizaci, že je v palivové nádrži pouze rezervní množství paliva a je tedy nutné jet natankovat. V netradičním testu jsme vyzkoušeli, kolik na rezervu ujedeme než se auto zcela zastaví.

Test - kolik ujedete s autem na rezervuVideo: Novinky

 
Článek

U zkoušeného peugeotu bliknula signalizace přesně 95 kilometrů před předpokládaným vyčerpáním paliva z nádrže. U každé automobilky se kontrolka rozsvítí při jiném množství paliva v nádrži - obecně to bývá, když palubní počítač vypočítá dojezd 60 kilometrů.

Hodně pak záleží na jízdním stylu - v případě výkonných motorů reálně ujedete třeba jenom dvacet kilometrů do prázdné nádrže, naopak u většiny automobilů lze ujet třeba sto až stodvacet kilometrů, než nebude v nádrži ani pověstná kapka paliva.

Například v případě našeho testu ujel před zhasnutím motoru v důsledku nedostatku paliva peugeot o 41 km více. Nejde o výjimečný jev - dojezd signalizovaný palubním počítačem lze zvýšit nebo naopak snížit jízdním stylem.

Občas se stane, že palivo dojde dříve, na palubní počítač tedy není radno vždy spoléhat a většinou je lepší doplnit palivo nejpozději krátce poté, co se rozsvítí příslušná kontrolka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám