Hlavní obsah

Vojenský motocykl HDT M1030-M2 jezdí na sedm druhů paliva

Novinky, Petr Kološ

Motocykl schopný spalovat sedm druhů paliva vyvinula americká společnost Hayes Diversified Technologies. Cena činí zhruba 350 tisíc korun, ale pokud nejste v armádě, koupit si tento technický unikát bohužel nemůžete.

Článek

Jako o „pořádném kusu železa“, tak se dá mluvit o novém vojenském stroji, který vyvinula americká společnost Hayes Diversified Technologies. Sama vysoká pohotovostní hmotnost stroje – 180 kg – ale ještě nezavdává důvod k tomu, abychom se o něm vyjadřovali jako o „těžké váze“.

Firma deklaruje, že jde o motorku do těch vůbec nejhorších podmínek. Do míst, kde je problém naprosto se vším – o servisu a pohonných hmotách nemluvě. Inženýři tedy vyvinuli motor, kterému je vlastně jedno, že se o něj nestaráte i to, co do něj lijete – i tak se dá přeložit vyjádření firmy, pokud jde o typ paliva. Výrobce deklaruje, že jeho stroj zvládne sedm různých typů – diesel, biodiesel, letecký benzín a ještě další čtyři, speciální vojenská paliva, skrytá za číselnými označeními JP8, JP5, JP4, AVTUR.

Stroj vychází z legendární Kawasaki KLR650. Rám je ale zesílený, motocykl má speciální, odolnější elektroinstalaci. Nad předním světlometem dokonce najdete důležitou infračervenou lampu.

Jako každý vojenský stroj i tento je vyroben tak, aby se za žádných okolností nemohl lesknout, či dokonce blýskat. Je vodě i prachu odolný, de facto nerozbitný. Když se mu do cesty postaví řeka, může ji projet – tedy pokud nebude hlubší než 61 cm, cokoliv nad to je pak už bez garance. Plastová nádrž o objemu 14 litrů zajišťuje dojezd přes 650 kilometrů a to při rychlosti 90 km/h. Spotřeba paliva by se měla pohybovat lehce nad dvěma litry – záleží na jeho kvalitě.

Patentovaný, kapalinou chlazený jednoválec o objemu 670 ccm zvládne v tomto případě maximálku přes 150 km/h, na stovce je těsně pod 10 vteřinami (9,8 s). Výkon čtyřtaktního motoru udává výrobce 33 koní (24,61 kW) při 5400 ot/min. Točivý moment je 52 Nm ve 3300 ot/min. Převodovka je manuální pětistupňová.

Cena činí 350 tisíc korun, ale motocykl stejně nelze koupit v běžném prodeji, je určen výhradně pro vojenské použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám