Hlavní obsah

Původní Mini se na festivalu rychlosti představí s výkonem 3550 koní

Novinky, Martin Žemlička

Britský festival v Goodwoodu přináší každoročně přehlídku nejlepších historických i současných automobilů, jaké se kdy vyrobily. Nechybí ani speciály, které v provozu nepotkáte, letos to bude například původní Mini, které pohání 78litrový vznětový motor s výkonem 3550 koní.

Článek

Motor s označením QSK78 od společnosti Cummins se používá ve speciálních nákladních automobilech, která převážejí stovky tun nákladu a vzhledem ke svým obřím rozměrům nesmějí na běžné silnice.

Parametry bezmála 11tunového vznětového motoru berou dech – zdvihový objem 77,6 litru, osmnáct válců, 12 turbodmychadel. Celkový výkon 3550 koní (2610 kW) a točivý moment 14 000 Nm.

Americká firma Cummins, která tyto obrovské diesely vyrábí, se rozhodla, že tento monstrózní motor namontuje do původního Austinu Mini. Vzhledem k velikosti motoru – dva a půl metru výška, 3,3 metru délka se nevešel pod kapotu, ale dostal se za přední sedadla (i tak se původní Mini muselo hodně natáhnout).

Spotřebu, zrychlení ani nejvyšší rychlost výrobce nesdělil, faktem je, že přenos výkonu na pneumatiky bude asi velký problém. Výsledek, který rozhodně pobaví a zaujme, je k vidění na festivalu rychlosti v britském Goodwoodu. Festival začal v pátek druhého července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám