Hlavní obsah

Zbytnělou prostatu bude možné brzy léčit i bez skalpelu

Novinky, das

Příčinou zvětšené nebo také zbytnělé prostaty je nejčastěji tzv. benigní hyperplazie prostaty. Jedná se o nezhoubné onemocnění starších mužů, provázené obtížným močením. Pokud přijde muž se svými problémy k lékaři včas, obvykle k jeho vyléčení postačí medikamentózní léčba. Až když tato léčba selhává, lékaři přistupují k operaci. Nyní vědci ale přišli s novým, méně zátěžovým řešením.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšení prostaty obvykle brání průtoku moči.

Článek

Místo odstranění prostaty lékaři přeruší dodávku krve k tomuto orgánu a muže tak přestanou trápit projevy onemocnění a zároveň u nich budou plně zachovány sexuální funkce, což bylo klasickým operativním zákrokem mnohdy znemožněno.

Zákrok je prováděn malým katetrem, který je vsunut v oblasti třísel do cév, jež zásobují prostatu. Tyto cévy jsou pak zablokovány částicemi o velikosti zrnka písku.

Inspirace u léčby myomů

Inspiraci vědci hledali u ženských lékařů, kteří podobným postupem dokáží léčit myomy v dutině děložní.

"Myomy a buňky prostaty se zvětšují za velmi podobných podmínek," vysvětluje pro WebMD.cz vědec Joao Martins Pisco z portugalské nemocnice St Louis a dodává: "Velmi šetrný chirurgický zákrok dosahuje v léčbě myomů skutečně úžasné výsledky, proto bylo načase vyzkoušet tuto metodu i v léčbě zbytnělé prostaty.

Již při první pilotní studii byla většina mužů schopna opustit nemocnici 4-8 hodin po zákroku. Přičemž při klasickém operativním zákroku (odstranění prostaty) to je možné nejdříve po 2-5 dnech, během nichž ale musí mít muž zavedenou do močového měchýře cévku.

Přestože při zákroku není odstraněna ani odpařena (jako u další méně zátěžové operace pomocí speciálního laseru) prostata, muž přestane mít okamžitě časté nucení k močení a další negativní projevy zbytnělé prostaty a to bez všech vedlejších účinků jako jsou sexuální dysfunkce, inkontinence, krvácení či retrográdní ejakulace (ejakulace do močového měchýře).

Bohužel ještě existuje celá řada otázek, na které musí lékaři nalézt odpovědi a až poté bude možno tuto metodu běžně provádět. Prozatím si vědci nejsou jisti, kde se částečky, jež prvotně zablokují cévu, dále zachycují.

Víte, že:

S problémy s prostatou se setká v průběhu života většina mužů.

Do čtyřiceti let věku má zvětšenou prostatu pouze 10 % z nich.

Po padesátce trpí onemocněním již okolo 1/3 všech mužů.

Po dovršení šedesáti let přibližně polovina.

Mezi 60-70 roky již asi 75 % mužů.

Po osmdesátce dokonce 90 % mužů.

Studie byla představena na výročním zasedání společnosti zabývající se intervenční radiologií v Chicagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám