Hlavní obsah

Rady, jak vyzrát na podzimní splín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi lidi, kteří s nadcházejícím podzimem, změnou času a ponurým počasím trpí špatnou náladou, nemusíte čekat půl roku, než se zase objeví první jarní sluníčko. Poradíme vám několik jednoduchých triků, jak naprosto v pohodě zvládnout vstávání za tmy či deštivého počasí.

Foto: Profimedia.cz

Podzimní splín se vám může pomocí jednoduchých triků vyhnout.

Článek

Vyvarujte se samoty

Již naše babičky říkaly, že ve dvou se to lépe táhne. Především na podzim budete společnost opravdu potřebovat. Hledat ji můžete i na internetu. „Moderní seznamovací portály dnes nabízí nejen seznámení s partnerem. Najít tam můžete i nové přátele a lidi naladěné na stejnou notu. Společné aktivity vám pomohou lépe překonat podzimní chmury,“ vysvětluje Martina Horáková z portálu Leyter.com.

Vyrazte ven za zábavou

Objevte zajímavý bar, zajděte do divadla, navštivte koncert oblíbené kapely nebo vyrazte do kina na novou bondovku. Dobrá nálada na sebe nenechá dlouho čekat. Že na vás přátelé nemají čas? Zkuste přemluvit někoho z kolegů nebo rodiny, jistě vás ochotně doprovodí.

Zajděte na jídlo do oblíbené restaurace

Dobrá nálada prochází žaludkem. Je vědecky dokázáno, že konzumace jídel, která vám chutnají, může stimulovat uvolňování látek zvaných beta-endorfiny. Ty pozitivně ovlivňují náladu. Nejde však pouze o jídlo samotné, pozitivní pocity navozené jídlem souvisejí také s tím, zda je konzumováno v té správné chvíli a v příjemné společnosti. Tak neváhejte, objednejte si stůl ve vaší oblíbené restauraci a nezapomeňte pozvat i přátele a kamarády.

Sportujte, cvičte, hýbejte se

O vlivu sportu na zdraví, kondici, či psychiku byly napsány desítky knih a článků. Během sportování se do těla uvolňuje tzv. hormon štěstí, endorfin, který navozuje dobrou náladu. Pro většinu dospělých je kromě příjemného pocitu a relaxace hlavním motivem ke sportování především udržení či zlepšení kondice a tělesné hmotnosti. Ženy tak činí hlavně kvůli svému vzhledu, muži kladou důraz nejen na vysportované tělo, ale i na sociální stránku pohybu.

Pohyb přináší nejen psychické odreagování po náročném dni v práci, ale mnohým lidem pomáhá také navazovat a utužovat sociální vazby. Pokud nepatříte zrovna mezi sportovce, MUDr. Anežka Ticháčková z Fakultní nemocnice Olomouc radí jako prevenci podzimních splínů alespoň minimální fyzickou aktivitu: „Choďte na procházky, navštěvujte kavárny nebo při společném nakupování proměňte barevnost svého šatníku.“

Zavzpomínejte na léto

Prosluněné dny, příjemné teploty a dovolené. To vše způsobuje, že lidé mívají dobrou náladu a pohodu spojenou především s letním obdobím. V čase podzimních plískanic proto není nic lehčího, než na léto zavzpomínat. „Vytáhněte fotky z dovolených a letních cest. Uspořádejte promítání a pochlubte se snímky svým známým a přátelům," radí Martina Horáková. Vzájemně se tak můžete inspirovat a třeba i začít plánovat společné výlety na příští letní prázdniny.

Dopřejte si relax podle vašich představ

Bez příjemně stráveného volného času se na podzim jednoduše neobejdete. Můžete zkusit saunu, vířivku, masáž nebo kosmetiku. Pokud se vám nechce do ponurého počasí, tak je další možností zůstat doma a pustit si nějaký dobrý film či seriál, který vás zaručeně potěší. Snadno se tak oprostíte od problémů všedních dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám