Hlavní obsah

Genetička varuje: mužům hrozí vymření

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERA

Za deset miliónů let nebude jediného muže. Zmizí chlupatější, mohutnější a silnější příslušníci druhu Homo sapiens sapiens. Vyplynulo to z prohlášení australské vědkyně, profesorky Jenny Gravesové z Australské národní univerzity na výroční patnácté mezinárodní konferenci o chromozómech.

Foto: MDZ
Článek

Podle jejích předpokladů se totiž do deseti miliónů let lidský druh rozdělí do dvou samostatných druhů. Mužská genetická výbava bude ohrožena, neboť se typicky mužské chromozómy začnou pomalu ztrácet z lidského genomu, tedy souboru všech genů jednoho organismu.

Profesorka Gravesová na konferenci předpověděla, že chromozóm Y by mohl ztratit čtyřicet pět svých genů včetně toho, jenž je označován jako SRY gen a je zodpovědný za produkci mužských pohlavních hormonů. Samčí pohlavní chromozóm vyskytující se u savců se poprvé objevil asi před třemi sty milióny let. Obsahoval asi 1438 genů, od té doby jich však 1393 již ztratil.

Ve svém výzkumu se Jenny Gravesová zaměřila na studii SRY genu u hlodavců a zjistila, že funkci určení pohlaví začal přejímat jiný gen. Pokud by se něco podobného stalo v genomu člověka, pak by došlo k rozdělení člověka na dva různé druhy. Pohlaví by určovaly různé geny, a tak by se mezi sebou mohli množit jen příslušníci stejného systému určování pohlaví.

U jiných obratlovců, například plazů a ptáků, určují pohlaví jiné chromozómy a systém je tedy odlišný od systému savčího. Pohlaví některých plazů může určovat také teplota během inkubace ve vajíčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci dokončili luštění lidského genomu

Mezinárodní tým vědců dokončil čtení sekvence (posloupnosti) lidského genomu, souboru genů, které tvoří DNA. Stalo se tak jen necelé tři roky po zjištění,...

Vědci rozluštili 7. chromozom lidského genomu

Americko-německému týmu vědců se podařilo úplně dešifrovat stavební plán 7. chromozomu lidského genetického kódu. Badatelé se to podle tiskových agentur...

Výběr článků

Načítám