Hlavní obsah

Echinacea je prý v léčbě běžného nachlazení neúčinná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madison

Echinacea neboli třapatka je velmi oblíbeným přírodním lékem podporujícím imunitu. Přestože má schopnost podpořit obranyschopnost člověka, při léčbě běžného nachlazení účinná není. Experimentální studie z Wisconsinu prokázala, že má jen mírně pozitivní vliv na průběh léčby nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Echinacea sice podporuje imunitu, ale při léčbě běžného nachlazení prý účinná není.

Článek

Docent Bruce Barrett z lékařské fakulty při univerzitě ve Wisconsinu sledoval 719 osob ve věku mezi 12 a 80 roky. Část z nich nachlazení neléčila ničím, část tabletami s Echinaceou a část tabletou placebo, o které si myslela, že Echinaceu obsahuje.

Skupina užívající Echinaceu se uzdravila jen o sedm až deset hodin dříve než skupina, která ji neužívala. Zmírnění příznaků bylo tak nevýrazné, že podle Barretta není možné vyloučit jiné faktory a náhodu.

Barrett také měřil množství bílých krvinek a jejich aktivitu ze vzorků nosního výplachu.

„Farmakologická aktivita Echinacei má pravděpodobně jen malý pozitivní účinek na osoby s běžným nachlazením,“ tvrdí Barrett s tím, že osoby užívající tento přípravek neměly více bílých krvinek a silnější imunitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Šokující pravdy o nachlazení

Štiplavý ranní vzduch signalizuje sezónu, v níž se kanceláře, dopravní prostředky i školy zaplní smrkajícími a pokašlávajícími bytostmi. Za svůj život si každý...

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se...

Výběr článků

Načítám