Hlavní obsah

Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Několikaleté studie odborníků z Univerzity v Coloradu a Institutu pro výzkum diabetu v Mnichově potvrdily, že příliš časné, nebo příliš pozdní krmení kojenců celulózou může vést k rozvoji cukrovky.

Článek

"Pokud kojenec dostane stravu bohatou na vlákninu nebo rýžové cereálie před čtvrtým měsícem věku, hrozí, že se u něj až pětkrát častěji rozvine autoimunní odpověď.

Tato sebezničující reakce vlastního imunitního systému potom může poškodit Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují inzulín. Pokud není ostrůvkovými buňkami produkován inzulín, rozvíjí se u dotyčného jedince diabetes mellitus, onemocnění známé jako cukrovka," tvrdí američtí i němečtí odborníci.

Pozor na lepek

Vědci na základě výsledků výzkumu doporučují začít dávat dětem vlákninu mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Zjistili totiž, že k rozvoji cukrovky může vést stejně tak předčasné krmení vlákninou před čtvrtým měsícem, jako podávání vlákniny až po sedmém měsíci od narození. Na to, jakým způsobem mohou vláknina a rýžové cereálie poškozovat buňky Langerhansových ostrůvků, existují různá vysvětlení.

Nejpravděpodobnější tvrdí, že před čtvrtým měsícem věku není imunitní systém dítěte připraven na lepek a reaguje na něj jako na cizorodou látku. Reakce však poškozuje také výše zmíněné buňky ve slinivce. V druhém případě, kdy se dítěti cereálie dávají příliš pozdě, hovoří vědci o náhlém přesycení. Po sedmém měsíci věku má dítě velký apetit a lepkem se přesycuje, takže imunitní systém opět začne reagovat nepřiměřeně.

Reklama

Výběr článků

Načítám