Hlavní obsah

Spřízněné duše rozlišují emoce druhého pomocí čichu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Symbióza některých párů je na takové úrovni, že spolu dvojice nemusí komunikovat ústně a nemusí se dokonce ani vidět, aby rozpoznala složité emoce toho druhého. Čím propojenější dva lidé jsou, tím jsou jejich schopnosti čichem cítit emoce svého protějšku dokonalejší. Pachem lze rozeznat partnerův strach, radost či sexuální vzrušení.

Foto: , Profimedia.cz

Pachem lze rozeznat partnerův strach, radost či sexuální vzrušení.

Článek

„Familiárnost mezi partnery podporuje detekci emocionálních signálů v pachu osoby,“ tvrdí psycholožka Denise Chenová z Rice University v Texasu.

V experimentálním pokusu nechala nosit osoby v podpaží vycpávky a sledovat různá videa, při nichž dotyční zažívali strach, radost či se sexuálně vzrušili. Mezi pokusnými osobami byly i partnerské dvojice, které spolu žily harmonicky mnoho let. Jeden z partnerů pak dostal vycpávky z podpaží, aniž tušil, komu patří, a odhadoval, jaké emoce nositel vycpávky prožíval.

Dlouholetí partneři žijící v harmonii odhadovali emoce svého protějšku s přesností 75 procent, zatímco cizí osoby jen s úspěšností 50 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Koho častěji sužuje láska na první pohled

Nejeden romantický film či telenovela nás krmí přesvědčením, že není krásnější vztah, než ten, který se zrodil hned při prvním pohledu na našeho vyvoleného....

Výběr článků

Načítám