Hlavní obsah

Radim Uzel: Holení pohlaví jako dobová móda

Právo, Radim Uzel

V devadesátých letech protestovala řada žen proti holení před porodem. Považovaly to za vážnou tělesnou újmu. Utrpělo prý jejich sebevědomí. Necitelní porodníci tím pošlapali jejich ženskou čest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Náhodou jsem byl tehdy na studijním pobytu v USA. Na gynekologické klinice v Baltimoru jsem strnul v němém úžasu. Za celé dopoledne jsem v ambulanci tohoto špičkového pracoviště neviděl ani chlup! Všechny dámy se před vyšetřením pečlivě vyholily samy. Bez donucení a bez přesvědčování.

Odstraňování tělesného ochlupení má v historii lidského rodu dlouhou tradici. U mužů šlo hlavně o holení tváře. Podléhalo módě i dobovým trendům. Nošením vousů vyjadřovali někdy i jakýsi protest. Plnovous se stal znakem pravého muže, bujný knír představoval společenskou prestiž. Slovo „holobrádek“ bylo spojeno s pohanou a méněcenností.

Znak mužnosti

Ochlupení určitě patří ke znakům mužnosti. Náznak strniště v obličeji signalizuje i dnes správné zásobení mužským pohlavním hormonem. Proto se někteří muži snaží někdy vypadat jako špatně oholení.

Žena se většinou na tváři holit nemusí. O to víc se vyřádí v úpravě dalšího tělesného ochlupení. Všechna ta móda přichází asi z Ameriky. Všimli jste si, že slavné hvězdy v padesát let starých filmech mají zarostlé i podpaží? To by si dnes nedovolila žádná herečka, ale ani žena dbalá slušného vychování.

Po druhé světové válce pokračoval tento trend odstraňováním chlupů z nohou. Souvisel zřejmě se zavedením nylonových punčoch. Vzpomínám si, že naše paní učitelka v první třídě měla ještě v roce 1946 silně chlupaté nohy. Když jsem to sdělil svému strýci, známému sukničkáři, prozradil mi, že si vybral takto ochlupenou sekretářku. Takové ženy bývají prý pilné a vášnivé.

Některé slečny si nechávají kolem stydké rýhy dva proužky ochlupení. Ujal se pro ně anglický termín landingstrip. Piloti tak říkají přistávací dráze.

Jako prvňák jsem už věděl, kdo je pilný. Vášnivost jsem ocenit ještě nedovedl. Obávám se, že dnes už nikdo nenajde sekretářku s chlupatýma nohama. Tento znak pilnosti a vášně ženy pečlivě utajují.

Holení genitálu dospělo z Ameriky i k nám. Muži si pochvalují, že po něm jejich penis vypadá větší a dámské ochlupení jim nepřekáží v orálním styku, který je stále oblíbenější. Některé slečny si nechávají kolem stydké rýhy dva proužky ochlupení. Tento trochu komický prvek intimní kosmetiky má anglické označení: landingstrip. Piloti tak říkají přistávací dráze.

Kožní lékaři upozorňují, že časté holení přirození představuje určité nebezpečí. Kůže je na něm zvýšeně citlivá. Proto není výjimkou, když se zanítí. Příkladem mohou být třeba flegmóny, neohraničené záněty zevního pohlavního ústrojí žen. Někdy potkají i ty, které dbají na hygienu až nadmíru.

Nedávno si jeden slavný fotograf postěžoval známému režisérovi, že musí modelkám pubické chlupy často nalepovat. Aby jejich akty vypadaly aspoň trochu přirozeně a neobvinili ho z pedofilních sklonů. Dokonale vyholené přirození vypadá totiž jako dětské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám