Hlavní obsah

Domácí práce straší většinu mužů

Novinky, Bohumila Kunertová

Není žádným tajemstvím, že se ženy v dnešní době stále více prosazují i na dříve typicky mužských pozicích. Funguje to ale i obráceně? Jak je tomu například s domácími pracemi?

Foto: Profimedia.cz

Většině mužů nedělá problém vyměnit žárovku nebo nainstalovat program do pc, jak se ale jedná o domácí práce, je mnoho z nich najednou zaměstnáno něčím jiným.

Článek

Pokud muže požádáte o pomoc při výměně žárovky či opravě auta, ve většině případů vám rád pomůže, nebo se o to alespoň pokusí. Jak se ale zmíníte o jakékoli domácí práci, je většina mužů najednou hluchá a nevnímá.

I když ženy tvrdě bojují za rovnoprávnost, poslední britské výzkumy dokazují, že celých 82 procent z nich stále provádí veškeré domácí práce bez jakékoli pomoci manžela či partnera, uvedl server Daily Mail.

Na vzájemné spolupráci v péči o domácnost se podílí podle výsledků studie (přesný počet respondentů nebyl uveden) pouhých osm procent mužů. Více než třetina mladých lidí pod 24 let pak přiznala, že spoléhají v péči o domácnost na rodiče, dvě procenta respondentů si pak raději zaplatí profesionální úklid.

Zajímavý byl i údaj, kdy 15 procent všech dotázaných mužů odpovědělo, že jsou pro ně domácí práce "příliš náročnou činností". I když se tedy většina z nich do úklidu vůbec nezapojí, téměř všichni ale souhlasí s tím, že čistá domácnost je dobrou vizitkou rodiny.

Výmluvy a lenost

Podle Phillipa Hodsona, odborníka na vztahy, je největším problémem lenost některých mužů. "Podle mne opravdu neexistuje žádná logická výmluva k tomu, proč by nemohl být muž schopen používat pračku nebo něco uvařit, když mu nedělá takový problém nainstalovat nový program do počítače," uvedl doktor Hodson.

"Jedním z hlavních problémů je dle mého názoru fakt, že muži obvykle vyhledávají adrenalinové zážitky a domácí práce pro ně představují pouze dřinu. Ženy jsou oproti tomu více vybaveny instinktem k "údržbě domácího krbu", je pro ně tak přirozené, že se více starají o úklid, když muž nevykazuje žádnou aktivitu v tomto směru," dodal Hodson.

Pokud ale ženy přestanou dělat svou "běžnou" práci, muži brzy doplatí na svou nečinnost - třeba když jim dojdou čisté košile. To se pak může situace rychle změnit.

Čistota půl zdraví

Ze studie, jejímž zadavatelem byl výrobce domácích spotřebičů Miele, vyplynul soubor chyb, kterých se při úklidu domácnosti dopouští řada lidí. Zajímavé je také zjištění, jak se mnozí jedinci snaží určité nečistoty rychle zakrýt, místo aby problém rovnou vyřešili.

Dvacet sedm procent dotázaných se přiznalo, že v případě skvrny na polštáři jej raději obrátí, jen aby nemuseli špínu řešit hned. Dvanáct procent raději překryje skvrnu na koberci nějakým kusem nábytku, pět procent pak tajně zametá prach pod koberec.

Čtyři z deseti respondentů přiznali, že nečistoty z kuchyňské linky či stolu jednoduše smetou na zem, celá čtvrtina pak někdy použije utěrku k otření rozlitého pití a pak ji bez problémů používá dál. Čtyři procenta pak přiznávají, že utěrku využívají kromě nádobí také na utírání misek domácích mazlíčků.

Jak často uklízíte?

Někdo je příliš závislý na čistém domově, někdo zase uklízí, až mu začnou vadit povalující se zbytky všude kolem. Z výsledků studie vzešly ohledně pravidelnosti a četnosti úklidu vcelku zajímavá čísla.

Jeden z pěti Britů tak například čistí koupelnu jednou za měsíc, 12 procent pak jednou měsíčně uklízí kuchyň.

Oproti tomu vzešlo ale 44 procent respondentů, kteří drhnou koupelnu pečlivě každý den, 28 procent to samé pak dělá v kuchyni.

Zajímavé byly i názory na to, jak vlastně vypadá čistá domácnost. Jeden z pěti dotázaných tvrdil, že čistá domácnost je ta, která tak na první pohled alespoň vypadá, nehledě na to, že je někde něco zamaskováno. Jeden z deseti lidí pak vyznává při úklidu heslo "sejde z očí, sejde z mysli".

V celkovém souhrnu pak lidé tráví úklidem domácnosti zhruba 30 minut. Podle expertky na hygienu, doktorky Lisy Ackerleyové, je to ale málo, není pak proto divu, že se podle výsledků mnohým lidem nedaří udržovat domácnost v čistotě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám