Hlavní obsah

Češky stále víc přijímají mužský tvar příjmení

Právo, Kateřina Severová

Už ne Nováková, Procházková, ale Eliáš, Konvalinka či Jákl. V Česku řádí v poslední době módní vlna, která tradiční českou koncovku ženských příjmení posouvá až na druhé místo. Nevěsty totiž ve stále větší míře přijímají manželovo příjmení v mužské podobě vedle svého dosavadního. V matričních knihách se tak objevují mnohdy neobvyklé kombinace.

Foto: Právo

Kateřina Emmons (rozená Kůrková), sportovní střelkyně a olympijská vítězka z Pekingu

Článek

Svědčí o tom i sňatky českých celebrit. Nepřechýlené příjmení si nechala po manželovi třeba modelka Kateřina Konvalinka-Průšová, rosničky Romana Jákl-Vítová a Petra Eliáš-Voláková nebo bývalá reportérka TV Nova Kateřina Bouda-Kašparová.

Zájem se zvyšuje

„Zájem o to, aby žena měla příjmení bez přechýlení, se zvyšuje. Zrovna nyní máme jeden pár, kde si žena bude brát manželovo příjmení bez koncovky -ová, ale zároveň si ponechá i své stávající,“ řekla Právu plzeňská matrikářka Hana Magadová.

Podobnou zkušenost mají i jinde v republice.

„Mírný nárůst je patrný. Dostává se to už do povědomí,“ uvedla vedoucí matričního oddělení v Ostravě-Porubě Pavla Adamčíková s tím, že dříve o této možnosti ženy ještě příliš nevěděly.

Desítky žen bez -ová

Šanci zapsat příjmení v mužském tvaru přinesla rozvolněná novela zákona o matrikách z roku 2004. Připouští, aby si nevěsty vzaly mužovo příjmení v případě, že se jedná o cizinku, o občanku, která má trvalý pobyt v cizině, o ženu, která je jiné než české národnosti nebo jejíž manžel je cizinec.

Co říká zákon
Na základě žádosti nositelky příjmení, jejíž příjmení je zapsáno v matriční knize v souladu s pravidly české mluvnice, lze uvést její příjmení v mužském tvaru, jde-li a) o cizinku, b) o občanku, která má trvalý pobyt v cizině, c) o občanku, jejíž manžel je cizinec, d) o občanku, která je jiné než české národnosti.

Od platnosti zákona nově nabyté možnosti využily již desítky dam. Převážně ty ze světa showbusinessu. Důvodů, proč některé ženy přistoupily k netradiční podobě příjmení, je hned několik: práce, partner cizinec či pouhá touha odlišit se.

Matriky se shodují v tom, že nejčastěji tak jednají ženy, jejichž snoubenec pochází ze zahraničí. „Ve většině případů si tuto variantu nechávají zapsat nevěsty, které si berou cizince, nebo jsou trvale v zahraničí a vědí, že by jim koncovka -ová dělala problémy,“ sdělila Právu vedoucí matriky Brno-střed Markéta Tintěrová.

Dodala, že je jen minimum žen, které žijí v ČR a berou si mužskou podobu příjmení proto, že se jim to hodí nebo líbí.

Problémy se skloňováním

Na fakt, že ale ženské příjmení v nepřechýleném tvaru může u nás přinést i potíže, upozorňuje Markus Giger z Ústavu pro jazyk český Akademie věd. „ Ženská příjmení bez koncovky -ová jsou nesklonná, což může znamenat problém,“ konstatoval Giger.

O budoucnost tradiční podoby přechýlených příjmení se ale nebojí. Jeho názor potvrzují i údaje matričních úřadů, které dokládají, že i nadále nejčastěji volí ženy tzv. klasiku, tedy manželovo příjmení doplněné o tradiční -ová.

Anketa

Jaké příjmení byste si při svatbě zvolila?
Ponechala bych si svoje
10 %
Převzala bych manželovo příjmení v přechýleném tvaru s koncovkou -ová
56,1 %
Svoje bych si nechala a manželovo převzala v původním tvaru, tak jako např. Kateřina Bouda-Kašparová
8,7 %
Kdyby to šlo, chtěla bych manželo příjmení bez -ová
25,2 %
Celkem hlasovalo 6458 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám