Hlavní obsah

Všímavost může pomoci

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je časem dovolených a prázdnin, ale také zvýšené všímavosti. V průběhu roku si totiž lidé méně často povšimnou, co se děje v jejich blízkém okolí. Může za to pracovní i rodinný shon, který většinou pohltí všechno ostatní. V létě je situace jiná. Všechno je klidnější, jakoby tišší, a proto je snadnější uvědomit si, když něco není úplně v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Všímavostí můžeme zamezit zanedbávání, týrání, zneužívaní i mnohému dalšímu.

Článek

V žádném případě ale nezaměňujme všímavost a slídivost. Tak to není. Přirozený zájem už mnohokráte pomohl v řešení zvláštní, nepříjemné či dokonce velmi dramatické situace.

V loňském roce podle dat ministerstva práce a sociálních věcí týrání a zanedbání péče nepřežilo devět dětí, 192 jich skončilo v nemocnici. Sociální pracovníci celkem řešili 7527 případů zanedbání péče, týrání a zneužívání.

Za nárůstem zjištěného počtu ohrožených dětí je nejen zhoršování situace rodin, ale také větší citlivost a všímavost okolí. Nejvíce případů ohlásí škola.

"Je to velmi dobře. Právě učitelé mají dost možností problém zjistit. Vidí, zda je dítě smutné nebo má modřiny," uvedla k tomu ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Oznámení může být anonymní

Nemusí se však jednat vždy přímo o týrání. Pracovníci Linky Ztracené dítě (LZD) mají i jiné zkušenosti. Na linku se obrátila žena, která díky letním teplým večerům a otevřeným oknům opakovaně slyšela od sousedů, kteří mají dvě malé děti, hluk z pijanských mejdanů. Dospělí se často veselili do časných ranních hodin. Dopoledne večírky střídal pláč dětí. Konzultant LZD jí poradil, aby podala anonymní oznámení na místní Odbor sociálněprávní ochrany dětí. Žena po několika dnech volala znovu s tím, že oznámení podala a přinejmenším večírky se už nekonají.

Počátkem prázdnin se na linku ozval otec třináctileté dívky, která si společně se svojí spolužačkou půjčila jeho notebook (jsou na chalupě, kde mají k dispozici jen jeden počítač). Dívky se ovšem neodhlásily a otec našel facebookovou komunikaci právě oné spolužačky. Ta si psala s jistou dívkou, která nabízela oné spolužačce možnost přivýdělku něčím, co podle otce již hraničilo se sexuálním zneužíváním.

Otec byl doslova omráčen tím, co zjistil, a nevěděl, jak v tuto chvíli reagovat. Obával se cokoli podniknout a chtěl si s dívkami nejprve promluvit. Nakonec ho konzultant LZD přesvědčil o nutnosti tuto skutečnost nahlásit. Tím ochrání nejen dotyčnou kamarádku, ale dost možná i jiné dívky včetně vlastní dcery.

Reklama

Související témata:

Související články

Policistka zabránila týrání dětí

Přesně čtyři dny vydržela zlínská kriminalistka Jana Chmelová (39) sledovat záznamy řádění 44leté zdravotní sestry, která ubližovala svěřeným dětem v místním...

Výběr článků

Načítám