Hlavní obsah

Dvouletá Jasmínka kvůli obrně nechodila, při pozdějších prvních krůčcích všechny rozplakala

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes dvouletá Jasmínka Kiliánková se narodila jako zdravá holčička. Až postupem času přestala po motorické stránce stíhat své vrstevníky a ukázalo se, že trpí dětskou mozkovou obrnou. Její problémy spočívají ve zvýšeném svalovém napětí v nohou a mírně také v rukou, což ji dlouhý čas omezovalo v možnosti chodit, ve všech ostatních věcech je ale velmi šikovná.

První krůčky JasmínkyVideo: Axon

 
Článek

Po odhalení diagnózy se pro Jasmínku a její maminku staly denním chlebem rehabilitace. Pravidelné domácí cvičení Jasmínce pomáhalo, ale k větším pokrokům bohužel nestačilo. Pohybovala se pouze stylem „žabích skoků“.

Velké změny se začaly dít až při absolvování prvních intenzivních rehabilitací na pražské Neurorehabilitační klinice Axon.

„Jasmína je velká bojovnice a cvičení s fyzioterapeutkou Adélkou tak od začátku brala sportovně a s úsměvem ve tváři. Cvičení ji navíc skutečně baví, bere jej jako zábavu,” svěřuje se maminka.

Během prvního půl roku tak začala Jasmínka chodit pomocí speciálního chodítka, v červnu již udělala svůj první samostatný krůček. „Ta radost byla nepopsatelná. Všem nám vehnala slzy do očí,“ svěřila se maminka.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Dnes už je tak jasné, že Jasmínka bude jednou normálně chodit. „Má před sebou výbornou budoucnost. Chůze je samozřejmě dovednost, kterou musí neustále zdokonalovat a každodenní cvičení ji nemine celý život, ale už teď víme, že v tanečních si bude schopna i zatancovat. Bude mít sice svoji specifickou chůzi a specifický tanec, ale kdo ví. Možná z toho vznikne nový taneční styl,” usmívá se primářka kliniky Jarmila Zipserová.

Nejen cvičení, ale i nová přátelství

Jako další výhodu rehabilitací na klinice maminka Jasmínky považuje i setkávání s dalšími rodiči, kterým osud nadělil podobně postižené děti. Nová přátelství tak vznikají mezi dospělými i dětmi.

„Postupem času jsem zjistila, že i já sama se nejlépe cítím ve společnosti těchto rodičů. Nalézám mezi nimi nejvíce pochopení. Žijeme podobné životy, které nás velmi sbližují,” dodává maminka Jasmínky.

Foto: archív rodiny Jasmínky

Jasmínka s maminkou

Sama život svůj i Jasmínky dokumentuje na svém blogu mina-mina.cz. Vypisováním každodenních zážitků se svou holčičkou z ní opadá stres a napětí, informuje ostatní maminky o léčbě, kterou momentálně dcera absolvuje, a v neposlední řadě by byla ráda, kdyby si „Mina“ blog sama pročetla, až bude velká.

„Nechci, aby si pamatovala jen to, že jsme celé dny byly doma a cvičily. Proto každý den plánuji, aby se stihla zábava i cvičení. Odjakživa mě jakákoli odchylka stresovala. Takže i to, že se vše nevyvíjí podle plánu,“ dodává maminka.

Desetiletý Honzík bojuje s dětskou mozkovou obrnou. Pomáhají mu fyzicky i finančně náročné neurorehabilitace

Děti

Intenzivní rehabilitace fungují, ale jsou velmi nákladné

Jasmínka dochází na speciální cvičení, které trvá několik hodin každý den, a to vždy po dobu jednoho měsíce. Po této terapii následuje měsíc odpočinku, kdy dítě vstřebává vše nově naučené. Následně by v ideálním případě měl opět následovat měsíc cvičení.

Aby Jasmínka mohla pokračovat na své úspěšné cestě za samostatnou chůzí, potřebovala by absolvovat alespoň jedno další měsíční cvičení. Bohužel rehabilitace jsou finančně velmi nákladné, a i přesto, že se tatínek Jasmínky velmi snaží vydělat dost peněz, nestačí to.

Jasmínku tak můžete podpořit v jejím úsilí i vy, a to prostřednictvím transparentního účtu 2601572011/ 2010, který je spravován Nadačním fondem AXON. Do poznámky pro příjemce stačí napsat „Jasmínka“ nebo uvést variabilní symbol 20023. Nebo můžete přispět na platformě Donio, kde má Jasmínka nově zřízen svůj profil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám