Hlavní obsah

I knížku dokážou děti pod stromečkem ocenit, nesmí se podcenit výběr

Novinky, Dana Sokolová

Děti velmi málo čtou, ale to ještě neznamená, že je knihy skutečně nezajímají. Podle průzkumu projektu Čtení pomáhá si knihu přeje 89 procent dětí. Je však zapotřebí pořádně vybírat. Rodiče mají ale dost často problém s volbou žánru a příběhu. Každá druhá ratolest tak občas nebo pravidelně dostává knížku, kterou nemá v oblibě.

Foto: Profimedia.cz

Děti velmi málo čtou, ale to ještě neznamená, že je knihy skutečně nezajímají.

Článek

Při výběru knih pro děti platí několik základních pravidel. Když je dodržíte, máte velkou šanci, že svého potomka knihou opravdu potěšíte.

1. Vždy vybírejte knížky úměrně věku dětí, a to jak obsahem, tak i grafickým ztvárněním. Malý třeťáček, i když už umí dobře číst, se jen těžko prokouše složitou knihou se spoustou cizích jmen. A naopak středoškoláka asi již nebude bavit číst pohádky. I když výjimky potvrzují pravidlo. A pokud si nejste jistí, raději kupte knížku, do které malý čtenář rychle doroste.

Foto: archív nakladatelství

Knížky pro nejmenší

2. Pokud doma nemáte vyloženě vášnivého čtenáře, pak to nikdy nepřehánějte s množstvím zakoupených knih. U většiny dětí stačí jedna až dvě.

3. Když si nejste jistí, zkuste sáhnout po populárním titulu. Tam je poměrně velká šance, že dítě podlehne zvědavosti a knihu si přečte. Inspiraci hledejte níže, kde naleznete výběr populárních novinek.

Foto: archív nakladatelství

Knížky pro kluky

4. Knížky vždy vybírejte podle zálib dětí, ne podle sebe. Při výběru se do nich vžijte, případně je vezměte do knihkupectví a nechte je, ať vám ukážou, co se jim líbí, a nebuďte příliš kritičtí.

Foto: archív nakladatelství

Knížky pro holky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám