Hlavní obsah

V Severní Koreji se našlo tajné středisko na výrobu jaderných raket

V Severní Koreji objevili experti z amerického Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) tajnou základnu pro vývoj balistických raket, napsal server deníku The Guardian. Zpráva přichází ve chvíli, kdy se Spojené státy a KLDR připravují na historicky druhý summit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Místo se nachází v oblasti Sinori a je jednou z dvaceti tajných základen, které odhalili experti loni v září na základě satelitních snímků. Objevené objekty jsou v obtížně dostupných, hornatých částech Severní Koreje.

„Na základně Sinori jsou uskladněny rakety středního doletu Nodong, které by se mohly použít k jaderným nebo konvenčním útokům na Jižní Koreu, Japonsko a americký tichomořský ostrov Guam,“ píše analytik Victor Cha ve zprávě CSIS.

Tento objev zpochybnil upřímnost Severní Koreje v souvislosti s denuklearizací poloostrova, píše list The Guardian. Druhé setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una s Donaldem Trumpem by se mělo uskutečnit na konci února. Místo zatím není upřesněné, některá média spekulují o tom, že by se summit mohl konat ve Vietnamu.

Středisko pro strategická a mezinárodní studia upozornilo, že Severní Korea o existenci základny v oblasti Sinori nikdy neinformovala. Zřejmě „není předmětem jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova“, uvádí zpráva.

Foto: Novinky.cz s CSIS

Tajná základna pro vývoj balistických raket

„Severokorejci nebudou vyjednávat o věcech, které nezveřejňují. Zdá se, že je to součást jejich hry. I když zničí svá přiznaná jaderná zařízení, stejně budou mít další možnosti,“ varuje Viktor Cha.

Středisko Sinori se nachází 212 kilometrů severně od demilitarizované zóny oddělující obě Koreje. Základna o rozloze 18 kilometrů čtverečních je sídlem vojenské jednotky vybavené balistickými střelami středního doletu Nodong-1, píše se ve zprávě CSIS. Satelitní snímky základny z 27. prosince ukazují vchod do podzemního bunkru, zpevněné budovy a centrálu.

Podle CSIS mohla základna hrát rovněž roli při vývoji balistické střely Pukkuksong-2, která byla poprvé testována v únoru 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám