Hlavní obsah

V Bangladéši evakuovali statisíce lidí kvůli cyklónu

– Dháka

Statisíce obyvatel Bangladéše opustily pobřežní oblasti v rámci nařízené evakuace. Ve čtvrtek nebo v pátek ráno má pobřeží zasáhnout cyklon Mahasen. Úřady už zvýšily jeho nebezpečnost za sedm v desetistupňové škále. Evakuace probíhá i v sousední Barmě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blížící cyklon evakuoval statisíce lidí v Bangladéši a BarměVideo: Reuters

 
Článek

Považuje se na nebezpečný, i když oslábl na bouři kategorie jedna. Podle OSN ohrožuje na životě 8,2 miliónu lidí v Bangladěši, Barmě a na severovýchodě Indie. Očekává se, že zvedne vlny vysoké dva metry, které budou bičovat pobřeží spolu s prudkými lijáky.

Kvůli blížícímu se cyklonu už bylo uzavřeno letiště v Cox´s Bazaru a během několika hodin bude uzavřeno i letiště v Čitagáonu, které se nachází v předpokládané trase cyklónu, který si na Srí Lance vyžádal sedm lidských životů.

Obavy z jeho následků panují na západě Barmy, kde by deště, provázející bouři, mohly zaplavit nízko položené tábory pro uprchlíky. V nich žijí desítky tisíc Rohingů, kteří uprchli před etnicky motivovaným násilím v Arakanském státě na západě Barmy. Evakuováno má být 166 000 lidí, především Rohingů. Panují však obavy, že Rohingové nebudou chtít příkaz k evakuaci uposlechnout, vládě nedůvěřují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám