Hlavní obsah

Somálsku hrozí opět hladomor

– Ženeva

Počet lidí trpících nedostatkem jídla stoupl v Somálsku od letošního února o 300 000 a nyní dosahuje pěti miliónů. Podvýživou je tak ohrožena téměř polovina obyvatel země. Nemoci a smrt nejvíce hrozí dětem, uvedla v úterý OSN a zdůraznila, že situaci zhoršuje vleklý konflikt mezi vládou a radikálními milicemi Aš-Šabáb.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Následky sucha v Somálsku

Článek

„Situace vyvolává vážné obavy a přichází v době, kde už čelíme řešení více naléhavých problémů, suchu, riziku záplav, konfliktu, omezeným přístupem (do postižených oblastí) stejně jako návratem uprchlíků,” uvedla OSN a  žádá další finanční prostředky na jejich podporu.

Hlad je zapříčiněn slabými srážkami, které podle OSN v některých částech Somálska snížily produkci obilovin na polovinu dlouhodobého průměru. Do těchto oblastí se navíc vracejí mnozí z 300 000 uprchlíků, kteří donedávna pobývali v nyní uzavíraném táboře Dadaab v sousední Keni.

Podvýživu má na svědomí i vleklý konflikt mezi milicemi Aš-Šabáb napojenými na Al-Káidu a slabou vládou v Mogadišu. Nedostatkem potravin obzvlášť silně trpí 1,1 miliónu vnitřně vysídlených osob, z nichž mnohé žijí v otřesných podmínkách.

Hladomor zasáhl naposledy Somálsko v létě 2011. Tehdy zemřelo přibližně 260 000 lidí, většinou dětí. Nyní je podvýživou postiženo více než pět miliónů lidí. Je mezi nimi 300 000 dětí do pěti let, 50 000 trpí silnou podvýživou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám