Hlavní obsah

Novozélandská sopka vybuchla, když u ní byli turisté. Pět mrtvých a další nezvěstní

– Wellington • Aktualizováno

Pondělní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island si podle policie vyžádala nejméně pět mrtvých, ale počet obětí pravděpodobně poroste. Osm lidí zůstává nezvěstných a na ostrov je nyní nebezpečné vstoupit. Zachráněno bylo 31 osob, sedm z nich je v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novozélandská sopka vybuchla, když u ní byli turistéVideo: Reuters

 
Článek

Novozélandská policie informovala, že počet potvrzených obětí stoupl na pět. Když policejní komisař John Tims oznámil první oběť, řekl, že mrtvých zřejmě bude více. Nezvěstných zůstává osm. Většina turistů byla z lodi Ovation of the Seas.

Přesná čísla ale nejsou známá, dodal Tims: „Podmínky jsou nebezpečné na to, abychom se na ostrov vrátili. Je pořád moc brzo na to říci, kolik lidí bylo postiženo a kolik je jich pořád na ostrově.” Dodal, že policie je jen na pobřeží ostrova.

Premiérka Jacinda Ardernová sdělila, že zhruba stovka turistů byla na ostrově nebo v jeho blízkosti v době erupce, která začala kolem 14:11 místního času (2:11 SEČ). Policie pak snížila počet na padesát.

„Někteří z nich jsou v tuto chvíli nezvěstní,” řekla premiérka. „Množství lidí je údajně zraněno a převáženo na břeh,” uvedla politička, podle níž jde o závažnou mimořádnou událost.

Místní záchranná služba podle rozhlasové stanice Radio New Zealand (RNZ) uvedla, že někteří pacienti z White Island jsou kriticky zranění a mnozí z nich mají popáleniny. RNZ odpoledne uvedla s odvoláním na záchranáře z organizace St. John Ambulance, že zraněno bylo 20 lidí. Policie večer uvedla, že zraněných je 31.

Foto: George Novak, ČTK/AP

Erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island

První loď odvezla z oblasti u sopky desítky lidí a další přijela rychle po ní, uvedla stanice s odvoláním na obyvatele ostrova Dona Richardse, který evakuaci viděl: „Někteří lidé, kteří vystupovali z lodi, byli jen ve spodním prádle. Bylo tam sedm sanitek a byly plné lidí vystupujících z lodi.“ Zmínil, že někteří lidé mohli chodit, jiní ne, museli je odnášet na nosítkách. Jejich zranění neviděl, protože byli přikrytí.

Byli tam lidé, potvrzují fotografie

Zpravodajský server Stuff zveřejnil fotografie, které byly pořízeny krátce před erupcí a na nichž je zachyceno několik turistů v blízkosti kráteru. „Vím, že na ostrově byli lidi,“ řekl vulkanolog Geoff Kilgour. „Na ostrově byl v době těsně před erupcí nejméně tucet lidí, možná víc,“ dodal.

Foto: Institute of Geological and Nuclear Sciences Ltd., ČTK/AP

Erupce sopky na novozélandském ostrově White Island

Televize přinesly záběry obrovského mraku popela nad ostrovem.

Po erupci sopky na ostrůvku White Island zamířilo k místu několik záchranářských vrtulníků, informovala agentura DPA. V blízkosti sopky panuje nebezpečí, varovaly místní úřady a vyzvaly lidi, aby se blízkým oblastem vyhnuli.

Podle monitorovacího systému GeoNet šlo o mírnou vulkanickou erupci a byl vyhlášen čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti na pětistupňové škále, kde pětka znamená velkou erupci.

Vulkanolog z Australské národní univerzity Richard Arculus uvedl, že sopka „vykazovala známky neklidu po několik týdnů”: „Erupce byla krátká. Kromě plynu byly úlomky skal vyvrženy do výše 4000 metrů nad průduch.”

White Island je vzdálen asi 50 kilometrů od východního pobřeží Severního ostrova. Sopečný ostrov je neobydlený, ale pravidelně ho navštěvují skupiny turistů, ročně asi deset tisíc. Sopku na ostrově nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle DPA jde o nejaktivnější sopku země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám