Hlavní obsah

Od masakru na Ťien an-men uplynulo už celé čtvrtstoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Pekingu panují přísná bezpečnostní opatření. Číňané mají podle výzvy disidenta Chu Ťia přijít na svá náměstí oblečeni v černém, a připomenout si tak 25. výročí brutálního potlačení studentských protestů z roku 1989.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z protestů v roce 1989 u čínského náměstí Ťien an-men Video: Reuters

 
Článek

V noci z 3. na 4. června čínské vedení rozhodlo silou zlomit šest týdnů trvající studentská shromáždění za demokratizaci na náměstí Brány nebeského klidu (Ťien an-men) v Pekingu, k nimž se přidávali i občané ve zhruba 400 městech.

Tanky zahájily palbu do lidí. Mrtvé nikdo nespočetl. Odhady sahají od stovek po 2600. Stovky lidí byly zatčeny, uvězněny a někteří i popraveni. Datum 4. června zůstává v Číně tabu a mladší generace o události často neví.

Foto: ČTK/AP

Muž před tankovou kolonou v blízkosti náměstí Ťien an-men. Snímek z 5. června 1989.

Zatýkání aktivistů je letos před výročím rozsáhlejší, což se klade do souvislosti s napětím kolem nižšího tempa růstu ekonomiky, konflikty kolem ekologie a trvající korupcí.

Za ukázku síly považují západní média čtvrteční mohutné cvičení čínské policie a speciálních jednotek pro případ teroristických útoků, únosů či rozsáhlých protestů v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám